„Људи, пустите планету – спасимо Грету!“

JP Putevi Brcko

Наступ Грете Тунберг у УН потврђује да су деца данас индоктринирана еконихилистичким страхом, сматра Брендан О’Нил, уредник британског интернет-портала Спајкд.

О’Нил је у свом ауторском тексту „Спасимо Грету“ истакао да би сваку одраслу особу која је аплаудирала њеном говору у Уједињеним нацијама требало да буде срамота.

„Њена емотивна тирада била је дубоко узнемирујући призор. Она је открила младу девојку, у суштини девојчицу, која је потпуно опхрвана ужасом пред морбидним, свепрожимајућим уверењем да се животу какав познајемо ближи крај. Нисте могли да добијете јаснији доказ тога да је ‘зелена идеологија’ озбиљно за**бала ново поколење, пумпајући их страхом, паником и поремећеним уверењем да ће ‘ускоро бити пропаст света’. Није планети потребно спасавање, већ Грети. Њу треба спасти од екоалармистичког култа смрти“, наглашава у тексту О’Нил.

Уредник британског интернет-портала истиче да је призор у сали Уједињених нација био „заиста тужан“, као и да су Гретине сузе биле сасвим разумљиве, будући да она верује да живот на Земљи „гуши и истребљује похлепни, пљачкашки људски род“.

„Са сваком новом кошмарном фразом, са сваким новим дистопијским пророчанством пропасти, њен глас би задрхтао и изгубила би контролу над својим емоцијама. То је био јавни хистерични напад. И наравно, политичари су томе аплаудирали – на перверзан начин, они су уживали у томе да слушају како им једна престрављена и дезоријентисана девојчица говори како су ужасни“, написао је О’Нил.

Аутор се пита и „ко је направио ово од Грете?“.

„Ко је претворио бистру и радозналу шеснаестогодишњакињу у пророка ужаса, у младу девојку која је по сопственом признању престрављена и која сматра да је планета у пламену? Одрасли. ‘Озелењена’ образовна, политичка и културна елита. За ово су одговорни људи који су годинама хранили децу наративом ‘екоужаса’. Њихово проповедање секуларног Армагедона, њихово самовољно хиперболисање сваког проблема са којим се човечанство суочава, њихова мобилизација политике страха и покушај да се људи натерају да промене своје, наводно, изопачено понашање, штетно по животну средину – све је ово убедило многобројне младе људе да је будућност мрачна, да је човечанство осуђено на пропаст и да нема поенте ни да се иде у школу, ни да се праве животни планови, јер ћемо ионако ускоро сви бити мртви. Они су направили ово од Грете и многих других, то је неопростиво“, истакао је.

О’Нил се осврнуо и на речи генералног секретара УН Антонија Гутереша са отварања Самита о климатским променама, где је и Грета наступила са својим истрзаним, трагичним говором, да је „природа гневна“.

„Какво је ово сујеверје? Ово су апсолутно премодерни ставови! Ово антропоморфизовање природе је централно за екоалармистички поглед на свет. Он представља све од шумских пожара до поплава као казну за грехе човечанства, као природну освету куги коју представља човечанство и његове ‘бајке о вечном економском развоју’, како каже Грета. У библијска времена, временске неприлике и најезде скакаваца доживљавале су се као Божија казна за људске грехе. Сада слушамо приче о ‘непогодама масовног уништења’ и ‘гневним’ природним појавама које су очигледно казна за наш грех економског развоја. Речи су различите, али назадност и хистерија су језиво сличне“, упозорава аутор и додаје да Грета Тунберг заслужује поштовање због великог броја разлога.

„Она је мотивисана и елоквентна. Али сада је потпуно јасно да је искоришћавају. Она је гурнута на чело ‘најпрестрашенијег’ и најсујевернијег покрета нашег времена. Њу су претворили у главног представника за штампу неумитне пропасти, гласноговорницу екомизантропије, пророчицу ужаса које ће човечанство наводно да навуче себи на врат. Циљ је, изгледа, да се екологицизам постане неоспорна, недодирљива идеологија. Бићете сведоци како ће свакога ко се сада усуди да ишта критички писне против екобудалаштина питати: ‘Како се усуђујеш да критикујеш Грету и осталу храбру децу-штрајкаче против климатских промена?’ Ова деца се користе као морални штитови за одрасле који иза њих заклањују своју све бизарнију политику екологицизма од сваког облика преиспитивања и критике. Количина цинизма у томе је онесвешћујућа“, нагласио је додавши да је поменута количина цинизма деструктивна по јавну дебату, критичку расправу и по децу која се „увлаче у овај ужасавајући, мизерни поглед на свет где треба да играју улогу војске статиста у представи о томе како су одрасли изгубили веру у човечанство и економски развој“.

„Доста је било! Ослободите Грету! Престаните да је увлачите у култ страха, пустите је да се врати школи и нормалном младалачком животу“.

О’Нил поставља питање и „зашто уколико заиста хоћете да вам пред Уједињеним нацијама говори дете, не доведете неког тинејџера из Африке или Индије који верује да економски развој није бајка, већ апсолутно неопходан предуслов да се они избаве из сиромаштва?“

„Сасвим смо довољно чули од западњака из средње класе који јадикују да је економски развој, куку нама, ужасан! Хајде да чујемо неког представника оних силних милијарди у свету који се из дубине душе не слажу са овим суморним, антихуманистичким и западноцентричним сра*ем!“, поентирао је на крају текста О’Нил.

Извор: србининфо

MD MONTEL