Вријеме је за ајвар

JP Putevi Brcko

Доласком јесени продаја поврћа на пијацама се повећава, а вриједне домаћице хрле на тезге да купе најквалитетније састојке за зимницу.

Најтраженији су паприка, парадајз, патлиџан, купус, карфиол и краставци, који су неизоставни у припреми зимнице.

Тешко је и замислити кућу у којој са првим септембарским данима неће замирисати кувани парадајз и запуцкетати паприка рога на жару, прије него што заврши у ајвару.

Док се купи поврће, зачини и све што треба за зимницу, кошта и више него она готова у маркету. Труд, вријеме, струју се и не рачуна. Али од зимнице се не одустајем, домаћи ајвар слађи је од куповног.

Основни рецепт за ајвар је један али, као што и свако ко ајвар и сам прави зна врло добро, варијација, малих и великих тајни како се ајвар припрема има небројено много. Оно што разликује просечан од најбољег ајвара јесу најквалитетнији природни састојци, добро познавање процеса припреме и велико искуство да се дугим кувањем на ниској температури добије права текстура и укус. Управо зато се ови рецепти љубоморно чувају и преносе са генерације на генерацију, као право мало породично благо.

Састојци:

4кг квалитетне и зреле слатке црвене паприке, најбоље Куртовске капије

2дл сунцокретовог уља

1-2 кашике винског сирћета

со по укусу

Припрема:

Оперите и осушите паприке, па их испеците на роштиљу на тихој ватри док не поцрне и потпуно не омекшају и око петељке. Печене паприке ставите у поклопљени суд и држите га на топлом мјесту како би се паприке упариле и лакше ољуштиле. За пикантну верзију додајте и љуте папричице по укусу.

Постоји више начина како да што лакше ољуштите паприке. Један од њих је да печене паприке потопите у ледену воду у коју сте додали и коцкице леда, ова процедура брзо скида кожицу са паприке, али је у исто вријеме натапа водом па ће паприке захтевати дуже цијеђење. Други начин јесте да оставите паприке неко вријеме на топлом у поклопљеном суду у који сте их ређали током печења како би се потпариле тако да се лакше ољуште. Када се ољуште, паприке очистити и од петељки и сјеменки.

За који год начин љуштења паприке да се одлучите, након љуштења паприке морају добро да се оциједе од воде. Најбоље је оставити их преко ноћи увијене у газу окачену да виси како би се сва течност из паприка добро оциједила.

Очишћене и оцијеђене паприке ситно исјећи и ставити у плићу широку шерпу за кување коју сте претходно подмазали уљем. Остатком уља прелити паприке у шерпи и оставити двадесетак минута да паприке упију уље.

Почните са загријевањем и када почне да кључа смањите температуру тек колико да ајвар може да крчка уз стално мијешање да не загори. У зависности од количине коју спремате овај корак може да траје 3 и више сати, а ајвар је готов када сва течност испари, а маса постане густа и уједначена.

Пред крај кувања додајте сирће и со по укусу.

Готов ајвар сипајте у претходно стерилисане стаклене тегле и ставите их у рерну загријану на 200C и запеците 10так минута. Затим налијте уљем да спријечите контакт ваздуха и ајвара, затворите их поклопцем, положите их наопако тако да стоје на поклопцу и оставите на топлом да се полако хладе, најбоље умотане у ћебе током сљедећих 36 до 48ч. Охлађене тегле чувајте на мрачном и хладном мјесту, најбоље оставити где могу да стоје око шест мјесеци, а отворене у фрижидеру.

MD MONTEL