Септембарски Крстовдан открива будућност: На ово посебно обратите пажњу на овај празник!

JP Putevi Brcko

За људе рођене на овај дан вјерује се да на својим нејаким плећима носе сијенку Часног крста и да су зато пред Богом посебно одговорни за своје поступке

Крстовдан је велики празник који прославља Српска православна црква и вјерници, дан када је пронађен и ископан Часни крст на Голготи и дан када је враћен из Персије у Јерусалим. Овај празник још се зове и Воздвижење Часног крста.

Слави се два пута у току године, 18. јануара и 27. септембра. Раније су се људи строго држали поста на овај дан. У неким селима одржавају се вашари.

Највећи вашар у Горњој Пчињи приређује се у Радовници, испод цркве поред ријеке Пчиње, гдје је подигнуто неколико сијеника који се користе за вашар. Људи рано долазе и продају и купују стоку; све до подне, а од поднева долазе они који желе да виде вашар, да буду виђени и да се провеселе.

Стари је обичај да се на овај дан стока премазује катраном у знаку крста да би се заштитила од болести. У народу се вјерује да се на Крстовдан змије повуку на починак и да их од тада више нема. У свим селима исплаћују „пољаке“, који чувају поља од Ђурђевдана до Крстовдана и који тјерају птице и наплаћују глобе од оних чија стока прави штете на туђим њивама. Исплаћује се онолико колико је договорено о Ђурђевдану.

У нашем народу се вјерује да на Крстовдан – 11. по старом, односно 27. септембра по новом календару, треба ископати рупе за сађење воћака, како би им се гране што више разгранале.

У околини Лесковца на овај дан људи су у цркви освештавали босиљак, грожђе, жито и јабуке. Тај освештани босиљак држали су са иконом и он је касније служио за разна исцељења. У многим крајевима се тог дана предсказује и вријеме:

– Ако је на Крстовдан облачно, зима ће бити богата снијегом, а ако је суво, наредна година ће бити сушна.

– Ако до Крстовдана не оду ласте, неће бити јаке зиме.

– Тиха киша о Крстовдану предсказује благу зиму.

– Грмљавина о Крстовдану предсказује плодну годину.

– Ако је Крстовдан облачан, зима ће бити сњеговита. Ако је ведар, биће сувомразице.

За људе рођене на овај дан вјерује се да на својим нејаким плећима носе сенку Часног крста и да су зато пред Богом посебно одговорни за своје поступке.

Обичај је да се на данашњи дан бере и освјећује босиљак. Слави се као крсна слава.

Извор: Стил / Србијуволимо.рс

MD MONTEL