Лијекови “ранитидин” и “ранисан” повучени с тржишта због канцерогеног садржаја

JP Putevi Brcko

Агенција за лијекове Црне Горе почела је процјену лијекова “ранитидин” и “ранисан” након што су тестови показали да неки од њих садрже канцерогени нитрозодиметиламин (НДМА), због чега је са црногорског тржишта повучено 57 серија.

Из Агенције су навели да је НДМА, на основу испитивања, класификован као вјероватни хумани карциноген, који би у количинама већим од оних које се сматрају безбједним могао повећати ризик од појаве карцинома, преносе црногорски медији.

Увозници су из превентивних разлога са црногорског тржишта повукли филм таблете “ранисан” од 150 милиграма, “Здравље” Србија, те шумеће таблете “ранитидин” од 75 и 150 милиграма, филм таблете “ранитидин” од 150 милиграма “Хемофарм” Вршац.

Црногорска агенција наводи да је одлука о добровољном повлачењу донесена због сумње у евентуално присуство нечистоће НДМА у активној супстанци ранитидин индијског произвођача “Saraca Laboratories”.

Процјена лијекова који садрже активну супстанцу ранитидин почела је на захтјев Европске агенције за лијекове.

Проучавање је почело да би се процијенило да ли су пацијенти, који користе ранитидин, под било којим ризиком од НДМА, о чему ће јавност бити информисана, поручили су из Агенције.

Према наводима црногорске Агенције за лијекове, НДМА је присутан и у одређеној храни, као што су месо, млијечни производи, поврће, али и вода, те да се не очекује да ова супстанца буде штетна када се уноси у веома малим количинама.

Лијекови који садрже активну супстанцу ранитидин користе се за лијечење и превенцију стања узрокованих вишком киселине у желуцу, као што су горушица и чир, а доступни су као лијекови који се издају без и на рецепт.

“На тржишту Црне Горе доступне су серије других лијекова са истом активном супстанцом произведеном од другог произвођача, као и други лијекови који се користе за лијечење истих стања” истакли су из Агенције.

Извор:Срна

MD MONTEL