БЛИЦ ВЕСТИ

JP Putevi Brcko

-Председавајући Вијећа министара БиХ Денис Звиздић боравиће 1. и 2. октобра у Свилају и Брчком. Звиздић ће данас обићи градилиште на реци Сави код Свилаја, док је у сриједу, 2. октобра, предвиђена Звиздићева посета Брчком где ће се сусрести са градоначелником и делегацијом брчанске Владе Брчко дистрикта БиХ.  Након тога, предсједавајући Вијећа министара БиХ ће се обратити на отварању Самита младих подузетника  и обићи сајамски простор, најављено је из Вијећа министара БиХ.

_________________

-Финска подржава БиХ у поступку стицања статуса кандидата за чланство у ЕУ, посебно током финског председавања Унијом до краја ове године, речено је током састанка у Сарајеву председавајућег Председништва БиХ Жељка Комшића и министра иностраних послова Финске Пека Хависта. Саговорници су се сагласили да је мишљење Европске комисије о захтеву БиХ за чланство у ЕУ из маја путоказ БиХ како да настави да се креће ка добијању кандидатског статуса, саопштено је из Председништва БиХ. Изражена је захвалност Финској за подршку БиХ у процесу ЕУ интеграција и речено да је ЕУ стратешки спољнополитички приоритет БиХ.

_________________

-Још један састанак представника Синдиката радника запослених у здравству и Владе Кантона Сарајево прошао је без конкретних договора. До следећих преговора најављених за среду штрајк се наставља. Како је за БХРТ рекао председник Синдиката Едо Селимић, штрајкачи су спустили лествицу и сатницу оставили по страни. Било је говора о могућем повећању коефицијента. “Да исправимо неправду из 2017. године, када је докторски синдикат добио 0,60 на тадашње коефицијенте, те када је у 2018. добио још 0,40”, изјавио је Селимић. Здравствени радници су поручили да ће, уколико ни у среду не дође до договора, пооштрити мере штрајка, а очекује се и њихов излазак на улице.

_________________

Фоајеу Дома културе ће бити одржана конференција за новинаре на којој ће бити најављен програм културно-спортске манифестације „Франческови дани Брчко 2019“ у организацији Удружења ликовних и драмских умјетника „Талија“. Манифестација ће започети изложбом слика са 10. Међународних ликовних сусрета ЛИС у уторак 2. октобра у Галерији Ликум у 19 сати. Франческови дани трајат ће до краја октобра.

MD MONTEL