МОРАЛ ОД МОРАЊА

JP Putevi Brcko

Пише: Неда Козомара

Није проблем у узимању, од Француза понеке ријечи као што је амбалажа али је велики проблем што је амбалажа постала мјерна јединица живота и смрти!

Двије младе жене у кафеу, тик до мене, воде прилично гласно разговор. Једна од њих се жали да напросто не може стићи финансијски испратити сваког мјесеца један дјечији рођендан познаника а некад и два. То је, каже она, постало толико напорно јер је то најмање 100 КМ, да не зна како из тог кола изаћи?! У сваком граду, више има Рођендаоница него маркета. Ко не слави дјетету рођендан на том нивоу може слободно да затражи чланску карту Амиша. О траумама дјетета да се не говори!

Слична сцена на другом мјесту. Не видим жену иза мојих леђа али тон и начин како говори ствара ми слику како афектира јер цвијеће у саксији које нас визуелно раздваја, трепери листовима као да дува вјетар. Позвана је да кумује пријатељици на вјенчању и будућа кума јој је одржала говор, врло дрско, шта су њене обавезе на будућем догађају.

Све се своди на куповину реквизита за свадбу с акцентом на троспратну торту! Млада жена коју силом прилика слушам јер прилично гласно ламентира, у чуду је остала од тих спискова обавеза куме и децидно је одбила куповину торте као немогућу финансијску мисију.
Ниједне реченице од изговорених стотину бар, нема о радости кумства, срећи младенаца, љепоти весеља, нечијој љубави…..ништа!

Само горчина од морања и коштања.

У фризерском салону неколико дјевојака бирају из каталога фризуре и заказују термин у неку суботу. Друг прославља 18 ти рођендан!
Родитељи су изнајмили салу за прославе, биће оркестар, друштво, родбина, комшије са све ковертама јер тако је практичније. Сам ће бирати поклон од новца који се сакупи.

Мода се ушуња међу људе као јесен у љето.

Неопажено док не завлада а онда пусти корјење као зова и прећутно влада јаче него икакав писани закон.
Ни умирање више није што је било! Ако је покојник био „неко“ нема сахране тек тако. Свештеник, говор и збогом. Јок! Има да се свира, цијела једна пјесма са три строфе, обавезно.
Што је личност била значајнија већи је број музичара. Забиљежен је случај оркестра са два хармоникаша и богатим репертоаром.

Није на одмет, за живота изабрати пјесме или инструментале које ваља записати у тестамент да родбина не буде у недоумици шта одсвирати за крај.
Нашим новим адетима нема краја!

Живимо у свету гдје су сахране важније од покојника: свадбе су нам важније од љубави, а изглед од памети!

Едуардо Галеано

MD MONTEL