Право на бесплатну здравствену заштиту имају деца, труднице и породиље

JP Putevi Brcko

Деца, труднице и породиље са пребивалиштем у Брчко дистрикту, уколико изгубе право на здравствену заштиту, по било којем основу од раније, имају право на бесплатну здравствену заштиту.

 Ово је на конференцији за новинаре изјавио директор Фонда здравственог осигурања Миодраг Тодоровић који је истакао да многи осигураници нису информисани и не знају своја права, што говори и чињеница да бесплатно здравствено осигурање тренутно има само око 30 деце, трудница и породиља, што је веома мали број у односу на број становника Дистрикта.

„Сигуран сам да на територији Брчко дистрикта има много више деце, трудница и породиља који су изгубили право на здравствену заштиту а коју су уживали по некој другој основи. Потребно је да дођу у Фонд здравственог осигурања, обрате нам се захтјевом те приложе одређену документацију. И то, увјерење о пребивалишту, родни лист, те за децу школског узраста и студенте и потврду о редовном школовању, а труднице и породиље и труднички картон. Решење о бесплатном здравственом осигурању им се издаје исти дан“, појаснио је Тодоровић.

Према његовим речима, они који су изгубили право на здравствену заштиту, а нису остварили право на бесплатну здравствену заштиту, заправо нису информисани.

А да би били боље информисани, у току је, како је додао, и израда брошуре, односно једноставног водича за остварење права осигураника фонда.

„То је само један од начина који ће бити доступан осигураницима који дођу у фонд. Зато апелујем и на школе, да и од њих добијемо информацију о броју деце која немају здравствену заштиту, те да заједнички организујемо акцију како би их здравствено осигурали“, нагласио је Тодоровић.

Фонд је омогућио послодавцима да раднике запослене по уговорима о привременим и повременим пословима осигурају кроз добровољно здравствено осигурање.

Тодоровић је рекао и то да су у Фонд здравственог осигурања свакодневно на располагању осигураницима, како службеници Фонда, тако и он лично, за било какав проблем који имају, те да ће свакоме изаћи у сусрет и покушати наћи решење.

Извор: СЈИ/ОМ

MD MONTEL