Просјечна плата од следеће године 1.000 КМ

JP Putevi Brcko

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да ће власт у Републици Српској ове седмице конципирати политику повећања плата да би почетком наредне године био достигнут најављени циљ Владе да просјечна плата буде 1.000 КМ.

Додик је рекао да се у овим тренуцима повећавају зараде љекарима и здравственим радницима.

„Љекари ће имати око 200 КМ већу плату. Од Нове године повећаћемо плате запосленима у образовању, а биће повећања и области јавне управе тако што ћемо најниже плате повисити значајније, а највише благо, за један или два одсто. Неке плате, које су биле 400 КМ, биће 600 КМ“, истакао је Додик.

Он је додао да повећавање плата тиме није затворено само за јавни сектор, већ да је циљ да и реални сектор повећа плате у складу са бенефицијама и подстицајима који им је дала Влада, предвођена премијером Радованом Вишковићем.

„На томе се ради и прилагодићемо све прописе да до краја године донесемо све одлуке у том погледу“, обећао је Додик синоћ у емисији „Досије“ АТВ-а.

Говорећи о развоју појединих локалних заједница и локалним изборима који ће бити одржани наредне године, Додик је рекао да градоначелник Бањалуке Игор Радојичић одлично ради свој посаао и да има његову апосолутну подршку, као и предсједника Република.

Додик је нагласио да у Бањалуци сви хвале његов рад, јер се Бањалука развија, постаје проактиван и сређен град.

„Он ће бити наш кандидат за сљедеће локалне изборе и потпуно сам увјерен у његову побједу. Идуће године даћемо пажњу инфраструктури и институцијама културе. Желимо и да се Бањалука у сваком смислу уздигне и да покушамо доћи до што више радних мјеста“, наглашава Додик.

Он каже да у Приједору СНСД треба да ријеши коалиционе односе и да ће то бити стабилно.

„У Градишци смо стабилни и у Добоју ћемо добити изборе. Нешто проблема имаћемо у Бијељини и ту нисмо најсигурнији, али ћемо учинити све да добијемо изборе“, рекао је Додик и додао да је СНСД стабилан и у Зворнику, Источном Сарајеву, Фочи, Требињу…

На питање да ли ће се повући из Предсједништва на позицију предсједника Владе Српске, Додик је рекао да актуелни премијер Српске ради добро свој посао, те да се неће повући јер га је на ту позицију изабрао српски народ.

„Постоје и измишљотине неких у медијима да смо предсједник Српске и ја у сукобу. То је потпуна неистина“, поручио је Додик.

Он је рекао да су спекулација и приче о његовим позивима да се смјене одређени министри у Влади Српске.

Додик је рекао да је ситуација у владајућој коалицији добра и ће своје јединство показати на предстојећој посебној сједници Народне скупштине о положају Српске у дејтонској БиХ.

„За 15 до 20 дана ћемо је заказати. Радимо на опсежном материјалу, јер је то трајни документ. Донијећемо правне одговоре и спроводиве закључке“, рекао је Додик.

Извор:срна

MD MONTEL