Туширање хладном водом активира имуни систем

JP Putevi Brcko

Хладан туш можда не звучи баш привлачно, али може бити веома користан за здравље, како за тело тако и за ум.

Довољно је да се свакодневно туширате хладном водом, бар 30 секунди, то активира имунолошки, лимфни и пробавни систем, убрзава циркулацију и метаболизам.
Активира имуни систам

Ако хладан туш постане део ваших редовних навика, може побољшати одговор имунолошког система у борби против болести.

Откривено је да излагање хладноћи потпомаже активирање белих крвних зрнаца, односно лимфоцита, у телу. Ове ћелије имају веома важну улогу у борби против болести.

Смањује стрес и подстиче осећај среће

Може звучати чудно да хладан туш може побољшати наше расположење, али истраживања су показала да су учесници, који су се свакодневно туширали хладном водом, били боље расположени.

Истраживачи верују да је овај позитиван утицај последица тога што хладна вода повећава ниво ендорфина и серотонина.

Бољи је од кофеина

Температурни шок који осећате због туширања хладном водом повећава број откуцаја срца, што заузврат ослобађа и стимулише циркулацију крви кроз тело и повећава вашу будност.
Побољшава циркулацију лимфе

Регулише лимфни систем који се састоји од мреже лимфних судова које помажу телу да се очисти од бактерија и микроба. Када се туширате хладном водом, лимфни судови се скупљају и побољшавају проток лимфе у телу, укљањајући тако накупљене штетне материје.

Убрзава метаболизам

Повећава активност „смеђе масти“, метаболички активне врсте масти која троши енергију. Смеђа маст, за разлику од жуте, убрзава метаболизам и тако обезбеђује мањи ризик од гојазности.
Смањује бол и убрзава опоравак

Излагање тела хладноћи једна је од познатих ствари које спортисти често користе како би умањили бол и убрзали опоравак. Верује се да хладноћа смањује мишићни умор и бол и често се користи за ублажавање упале и мишићно-коштаних болова код стања попут артритиса и фибромијалгије.

Побољшава функцију мозга

Имајући у виду да хладан туш повећава ниво ендорфина и серотонина, није чудно да то такође побољшава моћ мозга и когнитивне функције.

MD MONTEL