РАДИО БЕОГРАД

JP Putevi Brcko

1. октобар је дан најстаријег електронског медија у региону. Истог дана када и Радио Београд, те 1924. године, први пут се огласио и Радио Беч, док је Радио Париз почео рад шест мјесеци раније.

Радио Београд је био девета радио-станица у Европи. Од 1929. године налазио се у згради САНУ, где је изграђен модеран студио и постављен предајник. Те године било је око 20.000 претплатника. Информативне емисије се емитују редовно од средине тридесетих година. У тонском архиву Радио Београда чувају се снимци који су обиљежили епоху и трајни снимци изворних народних и других пјесама и музичких дјела. Приликом бомбардовања Београда, 6. априла 1941, погођена је зграда САНУ и уништен студио.

Током њемачке окупације у Другом свјетском рату технику Радио Београда користила је њемачка станица Зендер Белград, која је била намјењена прије свега њемачкој војсци, али је све вријеме емитован и програм на српском језику. Зграда Занатског дома, у Хиландарској улици 2, на углу са Светогорском улицом, која је заштићени споменик културе, предата је на употребу Радио Београду 1948. године. Десет година касније почео је Други програм, прије пола вијека Трећи програм Радио Београда а Програм 202 уведен је средином 1969. године.

MD MONTEL