Република Српска прогласила седам нових заштићених подручја

JP Putevi Brcko

Република Српска сада има укупно 26 заштићених подручја на 32.104 хектара, што је 1,3 одсто територије Српске

Република Српска прогласила је прошле и ове године седам нових заштићених подручја и има их укупно 26 на 32.104 хектара, што је 1,3 одсто територије Српске, рекла је данас на Тјентишту виши стручни сарадник у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Жељка Стојичић.

– Влада Српске донела је одлуку о проглашењу заштићеног станишта „Громижељ“ у Бијељини, Парка природе „Цицељ“ на подручју Чајнича, Парка природе „Уна“ на подручју општина Крупа на Уни, Нови Град, Костајница и Козарска Дубица, заштићено станиште „Тишина“ на подручју Шамца, Споменик природе пећина „Кук“ на подручју Калиновика, Споменик природе „Лијевчански кнез“ у Градишци и Парк шума `Јелића брдо` на подручју општине Лакташи, навела је Стојичићева.

Она је на манифестацији „Дан управљача заштићених подручја у БиХ“ рекла да ће та заштићена подручја бити промовисана на овом скупу, оценивши да то веома добар успех и значајан напредак.

Стојичићева је навела да ће овом скупу бити представљена и номинација прашуме „Јањ“ која се тренутно налази на тентативној листи БиХ као приједлог за листу Светске природне баштине Унеска.

– У току је израда номинационог документа који ће бити достављен у фебруару 2020. године Секретаријату Унеска на разматрање, истакла је Стојичићева.

Она је напоменула да је Национални парк „Сутјеска“, где се одржава овај скуп, најстарије заштићено подручја које се одликује изузетним природним вриједностима, а посебна вредност је прашума „Перућица“ која је 2017. године на приједлог Националног парка, а путем Министарства за просторно уређење упућена на разматрање за номинацију за Листу светске природне баштине.

– Од 2017. године прашума `Перућица` је на тентативној листи БиХ, што је посебно значајно, јер БиХ до сада нема ниједно природно добро на Листи светске природне баштине Унеска, напоменула је Стојичићева. ж

Директор Националног парка „Сутјеска“ Дејан Павловић истакао је да је веома значајно организовање ове манифестације и прилика да учесници размене искуства, те примене добре праксе.

Он је додао да су у оквиру манифестације предвиђена предавања, а међу главним темама су промоције нових заштићених подручја, организовање чуварске службе у заштићеним подручјима, израда планова рада за заштићена подручја, као и развој туризма, али и друга актуелна питања са којима се сусрећу управљачи заштићених подручја.

– Дан управљача заштићених подручја у БиХ, који је почео данас на Тјентишту, окупио је учеснике из Словеније, Хрватске, БиХ и Србије ради разматрања тренутне проблематике у заштићеним подручјима, те изналажењем решења и прилика за међусобну сарадњу, као и промоцију нових заштићених подручја.

Овај трећи по реду скуп организован у оквиру пројекта „У сусрет новим заштићеним подручјима у БиХ“ који имплементира УНЕП и у сарадњи са Републичким заводом за заштиту културно-историјског и природног наслеђа.

Скуп под називом „Дан управљача заштићених подручја у БиХ“ траје до петка, 4. октобра.

Извор: Новости

MD MONTEL