Амфилохије: Не слажем се са одлуком Синода да додели орден Светог Саве Вучићу

Kolubara

Митрополит црногорски-приморски Амфилохије рекао је данас да се не слаже са одлуком Синода Српске православне цркве (СПЦ) да орден Светог Саве додели председнику Србије Александру Вучићу и нагласио да се велики број архијереја не слаже са том одлуком, али да ће је испоштовати.

Амфилохије је за Радио Гораждевац казао да је црква не само „србијанска, већ да је она жижа свеукупног српског народа у свету“ и да према томе „Сабор као такав не може да се партијски оријентише“.

„Што се мене лично тиче, а верујем и један добар део наших архијереја није тиме задовољан, није била ово прилика за тако нешто. Овде је присутно било и остало оно што обједињује и сједињује и Цркву и народ. Господин Вучић је председник, наравно привремени, као и сви председници Србије и то је за поштовање за оне који су га изабрали, али он није председник Српског народа у свету“, казао је Амфилохије приликом посете Пећкој Патријаршији поводом обележавање осам векова аутокефалности СПЦ.

Митрополит је потврдио да је један добар део архиепископа затражио да заседа ванредни сабор Српске православне цркве.

„Један добар део епископа је предложио да у склопу са овим осамстогодишњим, буде и један јесењи сабор који би био посвећен просвети. Е сада, од тада до данас има још пуно животних тема, које су управо за сабор и један број епископа је управо и предложио“, рекао је Амфилохије за Радио Гораждевац.

Епископи Српске православне цркве служиће вечерас богослужење у манастиру Високи Дечани, а Света архијерејска литургија биће одржана сутра у Пећкој патријаршији.

Митрополит Амфилохије оправдао је изостанак патријарха српског Иринеја његовим годинама и његовим здрављем.

„Његова светост је у годинама, тако да ипак није могао да дође, али већина архијереја је овде присутно, међу њима и епископ Рашко-призренски који је главни на распетом Косову“, изјавио је митрополит Амфилохије за Радио Гораждевац.

Извор:Бета

MD MONTEL