Најатрактивнија продавачица мандарина Кристина “запалила” регион

JP Putevi Brcko

Велика гужва на Подсуседском мосту, који спаја Загреб и Бестовје, ових је дана изазвана неретванским мандаринама. Сви стају на штанд на којем продаје Кристина, а она сваки дан распрода све.

“Дај ми молим те два килограма мандарина за пробу. За дјецу”, рекао је један купац продавачици Кристини Пенави.

“Колико имају дјеца година?”, упитала га је.

“Па 27 и 30!”, одговорио је купац док је покушавао да остане озбиљан, преноси портал “24сата.хр”.

Штанд у Бестовју крај моста који га спаја са Загребом, с бујним, природним и нешприцаним производима из долине Неретве ОПГ-а Ћелић Жељанка, постао је незаобилазна тачка. Како пише поменути портал, само док су они разговарали с продавачицом, “плануло” је најмање 40 килограма мандарина те неколико килограма грожђа. Купци су разнолики и имају дословно од 18 до 88 година.

Власници су одабрали фреквентну локацију уз коју се налази паркиралиште. Људи стају кедијима и мерцедесима. Они који иду из Бестовја према Загребу, стају чак на супротном дијелу пута и под сва четири жмигавца, како би узели своју дозу витамина Ц. Купују радници и пензионери, мушкарци и жене. И сви су задовољни.

Snage reda kontroliraju autentičnost Kristininih proizvoda

Gepostet von Prometne zgode i nezgode am Donnerstag, 3. Oktober 2019

“Дај ми киселе, слатке, зелене, ма било какве”, рекао је други купац Кристини док му је она показивала воће. Али, као и десетак других задовољних купаца, није отишао док се нису заједно фотографисали. На спомен брзог селфија, Кристина се само насмијала. Чим то виде други људи, и они желе да се фотографишу. Зато се понекад чини да су пред штандом заправо два реда.

“Радим за ОПГ и газде знају да се људи желе фотографирати. То нам је симпатично и добро се насмијемо”, каже Кристина.

Посао с воћем и поврћем дословно цвјета те јој сваки дан достављају свјеже из Опузена. Кроз дан прода око 300 килограма мандарина о чему свједоче и празне дрвене кашете.

Ту су још суве смокве, бијели лук и грожђе. Прода се дословно све, а на већу количину купци добијају попуст.

На питање има ли хемикалија, Кристина спремно одговара да је воће непрскано те да га могу јести сви.

“А ви сте тек сада дошли? Касните једно два дана. Враћамо се стално по још. Мене је шеф послао”, рекао је један купац.

Иначе, Хрватска је 2018. на површини од 1.910 хектара произвела 47.440 тона мандарина. У Русију се годишње пласирало око 25.000 до 30.000 тона мандарина, али то, на жалост, више није могуће због санкција што их је Москви увела Еуропсак унија. Ипак, хрватски трговци и произвођачи знају да се снађу и продају своје врхунско воће.

“Купци су задовољни и враћају се по мандарине иако их продајемо тек тједан дана. Прије тога сам продавала лубенице”, каже Кристина.

Колико је овај штанд популаран говори и податак да је на друштвеној мрежи Фацебоок организован колективни одлазак по мандарине код Кристине. До сада је 7.000 људи потврдило свој долазак, а још 12.000 је изразило интересовање.

MD MONTEL