Племенити чин породице Зукић из насеља Рибница код Завидовића

Kolubara

Када је у саобраћајној несрећи 2014. године, 25-годишња Минела Зукић, дипломирана правница, изгубила живот њена породица дала је пристанак за донирање органа којима могу спасити живот другим људима. За емисију #ФедерацијаПлус говоре чланови породице и људи чији су животи спашени овим хуманим гестом.

Породица Зукић обратила се писмом порталу Објектив МЕДИА које Вам преносимо:

Ми смо Фондација „Минелино срце“ и већ шесту годину се боримо да промовишемо племениту идеју о донирању органа првенствено у БиХ а и шире. На жалост све је узалуд јер смо и даље чисти анонимуси.

Ми смо једна традиционална породица са села, слабог имовинског и материјалног стања, немамо никаквих звања, титула, познанстава нити моћи, те смо унапријед осуђени и од Бога и од народа да будемо само колатерална штета.

Све наше заслуге и даноноћне борбе, што је најгоре, све заслуге и животна дјела и наше Минеле, неки нечасни и похлепни појединци преписали су и присвојили све себи.

Драги и поштовани народе ми смо у ову причу уложили живот нашег дјетета, многи други нису уложили ама баш ништа. Који апсурд, они одлучују о свему, они нама не дају да се чује наш глас, не дају нам да се боримо за част и достојанство свога дјетета.

Минела је, или би требала бити, понос цијеле БИХ. Не, нема правде, никада је није ни било и никада је неће ни бити на овоме свијету.

Зашто се јављамо баш вама? Ево и зашто! Ви сте оправдано прозвани као седма сила, ваш глас је тај који може да стигне у сваки кутак ове планете? Онда ви можете да будете, ако истински желите, баш та правда и истина за коју сви сматрамо да је нема или је ипак има или би требало да се чује истина и правда.

Чули смо да у БИХ треба да заживи истраживачко новинарство. Изјављујем одговорно и јавно, када се ради о донирању органа у БИХ, ту апсолутно владају неки нечасни појединци, владају самовољно, имају апсолутну моћ, аутократију и монопол, не поштују никога, посебно не поштују нас породице од кадаверичних донора, једноставно газе по мртвима.

Ево вам наш провјерени случај. Удружење дијализираних и трансплантираних пацијената ФБИХ и Донорска мрежа БИХ, за пуних пет година никада нису јавно споменули кадаверичног донора Минелу Зукиц и Фондацију „Минелино срце“, а ми сматрамо да смо дали огроман допринос донирању органа у БИХ и наставићемо и даље са својим активностима све док смо живи.

Ако вас истински интересује ко смо ми и све наше досадашње активности, све имате опширно на наше двије фб странице „Сјећање на Минелу Зукић“ и Фондација „Минелино срце„.

Ми желимо и боримо се само за истину и правду и за нас не постоји други пут, а никада нећемо бити ничији полтрони и пијуни.

За све разлог је једноставан и један једини, у све ово уложили смо часно име наше драге и вољене рахметли Минеле Зукић.

Истина и правда за све кадаверичне и живе доноре!!!

MD MONTEL