ЗАНИМЉИВА АНКЕТА: Питали Београђане који је главни град Републике Српске

JP Putevi Brcko

Занимљиву анкету спровела је екипа портала “Телеграф.рс” на улицама Београда. Они су одлучили да провјере да ли неко зна да Бањалука није главни град, пишу Независне.

Питали су редом људе који је главни град Републике Српске. Готово сви су дали исти одговор, а они који нису, уопште нису жељели ни да одговарају на постављено питање.

Иначе, главни град Републике Српске је према члану 9. Устава РС је Источно Сарајево, а највећи је Бањалука, али не и главни, иако се у граду на Врбасу налази сједиште већине институција Републике Српске.

Бањалука представља политички, административни, финансијски, универзитетски и културни центар Републике Српске. Према коначним подацима Пописа становништва у БиХ 2013. године, Бањалука са ширим подручјем има 185.059 становника. Основана је 1494. године.

Према коначним подацима Пописа становништва БиХ 2013. године за Републику Српску које је издао Републички завод за статистику у Граду Источном Сарајеву је пописано 59.916 становника, а према коначним подацима Агенције за статистику БиХ 61.516 лица. Град је основан 1461. године.

Анкету поменутог портала можете да погледате на ОВОМ ЛИНКУ.

Извор: Независне/Телеграф

MD MONTEL