Одржан турнир у фудбалу под називом „Куп Краља Александра“

Kolubara

Под покровитељством ЊКВ принца Владимира Карађорђевића, унука краља Александра Ујединитеља, Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) је организовао први турнир у фудбалу под називом „Куп Краља Александра“, у част Витешког краља Александра I Карађорђевића.

Први краљев пехар освојио је тим монархиста из Темерина, у конкуренцији од 12 екипа из Сомбора, Београда, Новог Сада, Крушевца, Крагујевца, Шапца, Сремске Митровице, тим Западнобачки округ кога чине Кула, Апатин и Оџаци, Бечеја, Књажевца и Пожаревца. Почетни ударац извео је Душан Савић, наша фудбалска легенда. – Желели смо да овде у Отвореном краљевском граду Сомбору, по први пут одамо почаст нашем витешком краљу, поводом његовог страдања 9. октобра пре 85 година, од стране фашиста. Симболично, све екипе су играле у дресовима предратних клубова, који су преносили славу Југославије и Србије у фудбалу, када је Србија била краљевина – том приликом је рекао Жика Гојковић, председник ПОКС.
Захваљујући нашем пријатељу и великом монархисти Јовану Јоци Оташевићу, такмичари из Београда су имали прилике да играју у краљевско плавој боји дресова Краљевине Југославије, баш онакве какве су носили фудбалери београдског БСК у Монтевидеу „Куп Краља Александра“ је турнир који има хуманитарни значај, јер су посјетиоци могли да оставе добровољни прилог, који ће ПОКС наредних дана даровати Милици и Михајлу Лукић, једној од породица које изузетно тешко живе. Овај турнир ће се организовати и наредних година, у намјери да буде традиционална манифестација, која окупља све монархисте, поштоваоце српске историје, Краљевине Србије, традиционалних и породичних вриједности и фудбала.

MD MONTEL