Борба у Савезу логораша око предсједника

JP Putevi Brcko

Седам удружења логораша Савеза логораша Републике Српске из Модриче, Шамца, Брода, Дервенте, Вишеграда, Добоја и Лакташа не признаје резултате избора у Савезу Логораша Републике Српске одржане у суботу 5. октобра, нити признаје Анђелка Носовића за предсједника Савеза логораша, те најављују подношење тужбе Окружном суду у Бања Луци против предсједника Савеза Логораша Бранислава Дукића и кандидата за предсједника Анђелка Носовића због непоштивања члана 19. и члана 24. Статута Савеза логораша и изборног инжењеринга пријаве.

Наводе да је новог предсједника Савеза логораша на нелегалној и незаказаној изборној Скупштини, изабрало пет док је седам удружења логораша напустило скупштину јер нису хтјели да дају легитимитет тој нелегалној скупштини.

„У суботу 5. октобра настављена је изборна Скупштина Савеза логораша Републике Српске која је прекинута 7. септембра 2019. године, из разлога што није била донешена одлука о одржавању избора у Савезу логораша од стране Скупштине Савеза логораша и што су изабрани делегати Скупштине Савеза логораша, супротно одредбама члана 19. Статута Савеза Логораша“, каже се у саопштењу и додаје:

– Скупштина Савеза логораша и овај пут није донијела одлуку о одржавању избора у складу са чланом 24. Статута Савеза Логораша који одређује да “ датум изборне сједнице Скупштина заказује не раније од три мјесеца од припремне сједнице Склупштине“, а број делегата Скупштине Савеза није у складу са чланом 19. Статута Савеза Логораша који предвиђа да „Удружења која имају до 200 чланова дају једног делегата а удружења која имају преко 200 чланова дају два делегата“.

Према Статуту ниједно удружење Савеза не може имати више од два делегата у Скупштини а на овим изборима Бања Лука је имала осам делегата, Требиње, Братунац и Угљевик по пет делегата а Сарајево које нема регистровано удружење у суду, је имало четири делегата. То значи да су од укупно 14 удружења чланица Савеза Логораша, наведена пет удружења имала 27 од укупно 50 делегата Скупштине а остала 9 удружења имала укупно 23 делегата.

За предсједника Скупштине Савеза изабрано је лице из Источног Сарајева, удружење које није регистровано у суду.

Из претходно наведених разлога, делегати наших седам удружења је напустило Скупштину, јер нисмо хтјели учествовати у нечасним радњама и незаконитом гласању, те због повреде Статута сматрамо да је на сцени био изборни инжињеринг и нелегалан избор Анђелка Носовића за предсједника Савеза логораша РС, као и избор осталих органа Савеза“, каже се у саопштењу логораша из Модриће, Шамца, Брода, Дервенте, Вишеграда, Добоја и Лакташа.

Због свега наведеног, како стоји у саопштењу, покренуће тужбу како би заштитили интересе Савеза логораша РС и свих његових часних чланова.

Извор: БН

MD MONTEL