СЛАВИША ЈЕ ЈЕДАН ОД РЕТКИХ СРБА ПИЛОТА У САД: Возити авион је лако, али треба много времена, труда и 100.000$ да би добили посао!

Kolubara

Пилотирањем сам почео да се бавим из хобија, а онда је то постала моја професија. Прво ти треба дозвола за приватне летове, а после тога полажеш за комерцијалне. Мало је наших људи у овом послу у Америци. Први Србин кога сам срео у авиону је на крају постао мој кум…

Славиша Куљанин је пилот авио компаније “Америцан Аирлинес”, један од ретких наших људи у Америци који се бави овим тешким и захтевним послом.

Када је из Хаџића крај Сарајева, преко Београда, у коме је завршио Машински факултет, дошао у Рокфорд, предграђе Чикага, није ни сањао да ће једног дана летети пут висина и тако градити каријеру, зарађивати за хлеб. Али, Америка због тога и јесте то што јесте – земља могућности и снова, који су се у Славишином случају остварили.

-Дошао сам те 1997. у Рокфорд, прво сам радио као обично техничко особље у фирмама, касније сам захваљујући једном нашем човеку, инжињеру који је ту радио, Мајку Михајловићу, добио и први инжењерски посао. Мењао сам послове у струци и на крају одлучио да кренем сасвим другим путем, да постанем пилот.

Како се то десило?

-Пилотирањем сам почео да се бавим из хобија, а онда је то постала моја професија. За почетак, треба ти дозвола за приватне летове, а после тога полажеш за оне комерцијалне. Човек треба да уложи доста новца и труда да би постао пилот. Почињеш са малим авионима, “цеснама” и “пајперима”, 3-4 седишта. Кад то искуство стекнеш, онда идеш даље…

Када си одлучио да пређеш степеницу више, да пилотирање постане твој позив?

-Било је то можда пет година након што сам почео да летим приватно. Узело ми је доста времена да завршим све. У принципу, процедура може да траје годину и по дана, а може да потраје и целих пет година, све зависи од тога колико новца имаш на располагању и колико желиш да улажеш у себе.

Колико новца је потребно да би се добила дозвола?

-За приватну дозволу је потребно између 40-50.000$, а трошак за професионалну дозволу, комерцијалне летове изађе и на 100.000$. Наравно, није то једини трошак, јер је потребно и доста времена, часова лета, да би могао да почнеш да радиш. Креће се од мањих, регионалних авио-компанија, са авионима од 50 седишта, али и за посао у тим компанијама треба ти да имаш најмање 1.500 сати лета. Ја сам 1999.године почео да летим и требало ми је осам година да скупим довољно часова лета да бих могао да конкуришем за радно место. Ево већ четрнаесту годину летим за Америцан аирлинес, тренутно возим Боинг 737. Возим тзв. домаће летове, значи Америка и Канада.

Никад се не зна када је овај посао у питању. Довољно је да имаш неких здравствених проблема и можеш да изгубиш посао. Сваких 6 месеци идеш на здравствени преглед од кога све зависи. Такође, доста зависи од ситуације на тржишту, компаније некад отпуштају запослене када желе да смање трошкове

Колико има наших људи у том послу?

-Нема их много. Један на кога сам случајно налетео радећи као пилот је на крају постао и мој кум. Укупно сам срео само неколико Срба који се баве овим послом, и углавном живе на Флориди.

Наши пилоти углавном возе камионе…

-Да (смех). То је по много чему сличан посао, сличан стил живота. Али генерално нема много наших људи. Од 15.000 запослених у Америцан Аирлинес има само двоје или троје наших.

Јеси ли задовољан послом? Возити авион подразумева и велику одговорност, ризик, стрес…

-Задовољан сам, наравно. Мени је тај посао сада лак и једноставан. Али треба пуно новца и труда да уложиш да би дошао на неки ниво, године су у питању. После тога све је лакше. Не мораш да имаш неки посебан таленат или вештину да би возио авион. Само треба да будеш посвећен и успех ће доћи сам по себи.

Претпостављам да пилотирањем планираш да се бавиш до краја, до пензије…

-Зависи, то се никад не зна када је овај посао у питању. Довољно је да имаш неких здравствених проблема и можеш да изгубиш посао. Сваких 6 месеци идеш на здравствени преглед од кога све зависи. Такође, доста зависи од ситуације на тржишту, компаније некад отпуштају запослене када желе да смање трошкове. Пилоти су тренутно дефицитарна роба, врло су тражени, али није увек било тако. Потражња циклично расте и пада, последњих десет година смо били тражени, десет година пре тога нико није запошљавао пилоте. Тако вам је то, Америка, тржиште…

Извор:serbiantimes.info

MD MONTEL