1984. године ова храна је била здрава: Данас се сматра отровом!

JP Putevi Brcko

Превалила сам тридесету. Има томе већ, ево, пуних пет година и што би рекла моја баба: Ето ти четрдесете, куца ти на врата.

У страху од те четрдесете, кренула сам код нутриционисте, како бих на вријеме из исхране избацила све оно што би могло да ме додатно постара, успори метаболизам, изазове болест….

Протеклих тридесет дана интерзивно покушавам да разумијем принципе правилне исхране, али изгледа да мало тога разумијем.

Што више учим, више сам збуњена прадоксалном природом одређених ствари на пољу модерног разумијевања „здраве хране“.

Рођена давне 1984. године, усвојила сам правила исхране тог времена.

Неки производи, који су се пре тридесет година сматрали извором здравља, сада су прешли у категорију опасних, па чак и канцерогених.

1. Млијеко

Савремени нутриционисти и присталице здравог начина живота, млијеко сматрају готово отровом.

Данас се сјећам оне дјечије пјесмице: „Таши, таши тананан, једна зрела банана, и кашица овсена, таши, таши тананан. Млијека пуна чаша и од мркве каша и барено јаје дјетету се даје…“

Млијеко је било обавезно у школама, вртићима, па чак и у болницама. Вариоци су млијеко пили литрима као еликсир здравља.

Данас се све то промијенило. Скоро све присталице здраве хране класификују млијеко као безвриједно. Чак је постало радикално мишљење да млијеко доприноси развоју рака. Све то је резултирало да трговци и привредници рафове продавница напуне вјештачким млијеком на бази соје и других биљних састојака.

2. Сунцокретово уље

За разлику од млијека, за сунцокретово уље још не говоре да је толико штетно, али постало је скоро бескорисно.

Истовремено се развио прави култ маслиновог уља, али ако пажљиво погледамо оба производа, јасно ћемо видети да маслиново уље није ништа боље од сунцокретовог.

Маслиново уље је калоричније, садржи три пута мање Е витамина и мање засићених масти које врло позитивно утичу на здравље крвних судова и срца.

3. Хлеб

Коме је и како пало на памет да хлеб класификује као нездраву храну, остаје мистерија, али данас он то јесте. Када се покрене прича о дијети, сви ће вам рећи: Хлеб морате избацити из исхране.

Схватам да бијели хлеб са квасцем није здрав, али хлеб од цијелог зрна не може бити и није отров, али га људи све више тако доживљавају.

4.Палачинке

Дијетињство = палачинке. Ја то тако видим. Палачинке смо јели скоро барем једном недељно: да се засладимо, да прославимо некоме рођендан и тд. Ко би рекао да ће након 35 година ово величанствено јело бити класификовано као штетно и опасно.

Састав палачинка је 100% природан: јаја, брашно и млијеко! Шта је ту штетно? Али у савршеном, безглутенском свијету, све се окренуло наглавачке па је неко одлучио да су палачинке нездраве и да их дјеца не смију јести, а одрасли не би смјели ни да помисле на њих. Изгледа да и мисао на палачинке гоји!

Извор: Стил.курир.рс

MD MONTEL