64. МЕЂУНАРОДНИ БЕОГРАДСКИ САЈАМ КЊИГА

JP Putevi Brcko

Под слоганом „Писмо = глава“ Међународни београдски сајам књига одржаће се од 20. до 27. октобра. У халама Београдског сајма, представиће се пет стотина директних излагача, од којих њих шездесет долази из иностранства, а земља почасни гост сајма је Египат. Током осам дана посјетиоци ће моћи да сагледају актуелну домаћу издавачку продукцију и да по најповољнијим цијенама обогате своје збирке најновијим насловима.

У календару културних дешавања југоисточне Европе централно мјесто крајем октобра већ деценијама припада Међународном београдском сајму књига. Ова регионално највећа манифестација посвећена књизи бави се промоцијом књижевног стваралаштва и образовања, културном размјеном са иностранством и покретањем актуелних књижевних и друштвених питања.

Неформално познат као празник књиге, Сајам књига сваке године угости најзначајније домаће и бројне иностране писце и издаваче, који представљају своја стара издања и актуелну продукцију.

Важно обиљежје Сајма књига је богат пратећи програм. Кроз бројне промоције, презентације, предавања, округле столове и трибуне, стручној и широкој публици учесници представљају низ тема важних за књижевност, издаваштво и културу.

Публика ће бити у прилици да разговара о везама књижевности, науке и најразличитијих видова умјетничког изражавања.

Велика пажња биће усмјерена на живот и дело Данила Киша, Милорада Павића и Оскара Давича, чије годишњице смрти обиљежавамо током цијеле 2019. године.

Неки од најбољих писаца и књижевних критичара замениће мјеста, а еминентни редитељи говориће о свом односу према књижевности и њеном утицају на њихове филмске поетике.

Занимљивим разговорима биће осветљен и велики јубилеј, осам вијекова аутокефалности Српске православне цркве.

Љубитељи књижевности у Србији током Сајма књига имаће прилику да се сусретну са иностраним писцима као што су Дејвид Ван из САД, Нермин Јилдрим из Турске, Сергеј Шаргунов из Русије и Лаура Синтија Черњаускајте из Литваније.

Поред Арапске републике Египат, земље почасног госта, на сајму учествују и издавачи Босне и Херцеговине, Републике Српске, Русије, Хрватске, Русије, Црне Горе, Северне Македоније, Италије, Турске, Кине, Румуније, Ирана, Белорусије, Швајцарске, Марока, Алжира, Туниса, Немачке и Албаније.

MD MONTEL