КОЛИКО ЈЕ ВАШЕ ТИЈЕЛО СТАРО? Овај тест откриће ваше праве године

JP Putevi Brcko

Календарске године не представљају баш увијек реалну старост нашег тијела. Али зато постоји брз и једноставан тест који нам може помоћи да сазнамо истину.

Ако сте икад осјетили да су вам зглобови крути и слабо покретљиви, а још увијек нисте прешли ни 40. или се без посебног разлога осјећате уморно, а можда се и будите с боловима у цијелом тијелу иако нисте промијенили кревет или били на тренингу – врло је вјероватно да стање вашег тијела не одговара вашим правим годинама.

Тест је једноставна физичка вјежба, а прије него што се суочите с истином, мало се загријте, јер иначе нећете имати праву слику стања.

Станите у усправан положај скупљених ногу и полако се савијајте горњом половином тијела према напријед покушавајући да дланове спустите на под. Битно је да су леђа и ноге равни. У једном тренутку ћете примијетити да више не можете да се савијете, јер вас боле леђа или вам клецају кољена. Ту се зауставите и запамтите тачку до које сте дошли, односно на којој удаљености од пода су ваше руке. Усправите се.

Имате 20-25 година …

… ако можете дланове положити на под док су вам ноге и леђа равни, а мишићи опуштени.

Имате 25-38 година …

… ако врховима прстију додирујете под, кољена су благо савијена, а мишићи опуштени.

Имате 38-50 година …

… ако прстима додирујете горњи дио стопала, а кољена су благо савијена, а мишићи су напети. Изузетно вам је неугодно у овом положају.

Имате 50+ година …

… ако никако не можете додирнути своја стопала, без да не савијете кољена. Осјећате болове у леђима и кољенима.

Извор:Жена Блиц

MD MONTEL