Не бих желео да се о томе говори…

JP Putevi Brcko

Андрићеву награду за најбољу причу или збирку прича за 2018. годину добио је професор Драган Стојановић за књигу „Ћерка шпанског борца“ у издању Дома културе Студентски град у Београду.

„Пратећи своје јунак и јунакиње, кроз бурну српску историју током читавог 20. века Драган Стојановић је на уметнички импресиван начин наставио Андрићев говор о неразлучивом сплету историје и трагичности личних судбина, констаовали су чланови жирија.

По узору на нашег нобеловца Професор Стојановић одлучио је да новац од награде поклони хуманитарној организаци ‘Солидарност за Косово’, њен предсједник Арно Гујон том приликом је рекао:

„Велика ми је част што је овогодишњи добитник „Андрићеве награде“, професор Драган Стојановић, целокупну новчану награду од 300 000 динара одлучио да донира нашој хуманитарној организацији „Солидарност за Косово“. Изузетно сам му захвалан на великој дарежљивости као и на поверењу које има у наш рад.

Када ми је господин Стојановић изјавио своју намеру пре неколико дана, додао је „не бих желео да се о томе говори, шта Ви мислите?“. Рекао сам му да смо, у данашњем времену, окружени мноштвом информација, углавном негативних, и да се нажалост о добрим стварима ретко говори. Нашем друштву су потребни узори и позитивна дела на које ћемо моћи да се угледамо како бисмо били бољи.
Професор Стојановић је пристао на мој предлог и рекао да се одлучио за овај гест по узору на Ива Андрића који је све своје награде поклонио школама у Босни и Херцеговини.

Сигуран сам да ће се неко, у скорој будућности, угледати и на професора Стојановића који је своју награду поклонио Србима на Косову и Метохији. Хвала Вам од срца професоре!“ – закључио је Арно Гујон

MD MONTEL