После више од 90 година Победник први пут „сишао“ на земљу

JP Putevi Brcko

Споменик Победник на Калемегдану, један од најпрепознатљивијих симбола Београда, данас је скинут са постоља због рестаурације, која би требало да буде завршена у фебруару 2020. године.

Трагови бурне историје

Директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић каже за Тањуг да је 3Д скенирањем споменика на њему уочено чак 30 рупа од метака.

„Иако пролазницима, које гледа са висине од 17 метара, делује недодирљиво, Победник на себи носи трагове бурне историје. На стубу висине 13 метара већ дуги низ година од погледа шетача крије своје зубом времена нагрижено постоље“, казала је Вучковићева и додала да је Завод још 2. септембра почео са рестаурацијом, а урађена је потпуна рестаурација темељних зона.

Споменик је данима припреман за уклањање са Калемегдана. Скидање саме бронзане фигуре почело је око 11 сати, а сви заинтересовани грађани могли су то да прате уживо путем странице Завода за заштиту културе Београда на Фејсбуку. Фигура је била везана специјалним сатима и веома брзо је спуштена на земљу.

Горњи град на Калемегдану од синоћ је био затворен за посетиоце.

Завод за заштиту споменика културе града Београда организовао је презентацију скулптуре на Цариградском друму у Парку Калемегдан како би што више заинтересованих грађана могло да присуствује овом историјском догађају. Након тога предвиђено је одвожење скулптуре у радионицу вајара Зорана Кузмановића у којој ће се радити њена конзервација и рестаурација.

До сада су, како је саопштено из Завода, изведени радови у складу са Пројектом конструкције који је израдио Грађевински факултет Универзитета у Београду. Формиран је радни плато око споменика како би се спречила оштећења камене облоге, док је на делу уз сам споменик пажљиво уклоњен део камене облоге као и бетонска подлога, саопштено је из овог Завода.

Додају и да су потом изведени радови на санацији темеља споменика. Постављено је осам бушених шипова, са претходним извођењем две истражне јаме, а потом је изведена наглавна армирана греда у виду затвореног прстена око постојећег темеља.

Ови радови су изведени како би се зауставило наравномерно слегање постојећег темеља и нагињање врха стуба у страну. Након ових радова постављена је просторна, цеваста скела, која се ослања на претходно избетонирану наглавну греду без ослањања на било који део постоља или фигуре.

По постављању скеле извршено је ендоскопско снимање унутрашњости фигуре кроз већ постојеће рупе од метака. Овим снимањем је утврђено да се у обе ноге налазе челичне сајле којимасе фигура анкеровала за стуб.

Победник је на Калемегдан стигао пре равно 91 године.

У ранијој фази радова 3Д скенирањем су установљена оштећења споменика, чиме је утврђено да на споменику постоји 30 рупа од гелера, које су углавном настале током Другог светског рата.

Чак 13 се налази на предњој страни споменика, а овим скенирањем је утврђено и да је сама фигура за постоље причвршћена само једном челичном сајлом.

„Завршени су радови на санацији темеља, тако да је сада Победник безбедан и неће више бити тих нагињања којих је било. И сада се припремамо за следећу фазу – скидање скулптуре“, рекла је пре неколико дана Невенка Новаковић из Завода уа заштиту споменика културе Града Београда.

Споменик победнику у част подигнут је 1928. године на Горњем граду Београдске тврђаве поводом прославе десетогодишњице пробоја Солунског фронта.

Бронзана мушка фигура рад је вајара Ивана Мештровића, а постамент ауторско дело архитекте Петра Бајаловића. Утврђен је за културно добро 1992. године. Такође, споменик Победник се налази у оквиру споменика културе Београдска тврђава које ужива статус културног добра од изузетног значаја за Републику Србију.

Споменик је висок 17,25 метара, док је висина бронзане фигуре је 4,25 метара. Камени кружни стуб са бетонским језгром и каменим капителом 8,65м и квадратни постамент висине 4,35 метара

Извор: Б92, Тањуг

MD MONTEL