Вакцине против грипе стижу у новембру

KOLUBARA Brčko

Вакцине против сезонске грипе требале би у Јавну здравствену установу у Брчко стићи током новембра, након чега ће кренути вакцинација становништва, сазнали смо данас од докторице Анђе Николић, шефа Пододјељења за јавно здравство дистрикта.

Према њеним ријечима произвођач касни са испоруком, а када вакцина стигне добављачу она мора проћи процедуру провјере у Агенцији за лијекове БиХ и тек након тога може ићи у примјену.

Како би вакцина било довољно за потребе становника дистрикта Брчко ове године је, каже докторица Николић, Пододјељење за јавно здравство тражило већу количину вакцина, у односу на прошлу годину.

Као и сваке године предвиђено је да ће плаћања вакцине бити ослобођене одређене категорије становништва односно старији од 65 година, лица са посебним потребама, хронични болесници, корисници социјалне помоћи, ратни војни инвалиди, породице погинулих бораца и цивилне жртве рата, добровољни даваоци крви који су крв дали више од десет пута и особе које се налазе у домовима пензионера и старачким домовима и лица запослена у здравственим установама.

Продајна цијена вакцине за грађане који немају право на бесплатну вакцину износиће око 20 марака.

С обзиром на временске услове докторица Николић препоручује грађанима да раде на јачању имунитета односно отпорности организма, те да се адекватно и слојевито облаче у складу са временским условима.

М. Ђурђевић

MD MONTEL