Градоначелник Вуковара бацио на под статут на ћирилици

JP Putevi Brcko

Иван Пенава, градоначелник Вуковара, направио је инцидент на седници Градског вијећа када је на под бацио предлог градског статута на ћирилици. СДСС оцењује да је пропуштена прилика за дијалог. Председник хрватског Уставног суда Мирослав Шепаровић позвао на поштовање судских одлука.

Након одлуке Градског вијећа да се нису стекли услови за равноправну употребу ћирилице у Вуковару, српски одборници су Пенави предали предлог статута.

Наслов предлога је исписан ћириличким писмом, док је поднаслов на латиници, на којем пише „Да се боље разумијемо“, што је и наслов кампање Српског народног вијећа, која има за циљ скидање стигме са ћирилице, јавља загребачка телевизија Н1, преноси Индекс.

Пенава је у једном тренутку на седници Градског вијећа узео предлог статута на ћирилици и бацио га на под.

Потом, подигао је статут показујући га пред новинарима и изјавио да је то чин агресије Српског народног вијећа и Милорада Пуповца, па га поновно бацио на под.

„Вуковар клекнут и пасти у великосрпску реторику и агресију – неће. Била она отворена, ратна, с тенковима из Београда или увијена у целофан у режији Милорада Пуповца. Лијеп поздрав свима вама из Вуковара“, поручио је Пенава.

Иначе, реч је о статуту који је јуче јавности представило Српско народно вијеће у Загребу, а Пенави је покушао да га уручи председник Градског одбора СДСС-а и градски већник Срђан Колар, након што је рекао да је расправа кренула у погрешном смеру и позвао на дијалог.

Реагујући на потез Ивана Пенаве, посланик СДСС-а у Хрватском сабору и председник СНВ-а Борис Милошевић изјавио је да је на седници пропуштена прилика за дијалог и искорак, и да се сви боље разумеју без обзира на то који језик и писмо користе.

Из обраћања Ивана Пенаве на седници Градског вијећа

„Поштовати одлуке Уставног суда“

Поводом одлуке Градског вијећа да се нису стекли услови за равноправну употребу ћирилице, председник хрватског Уставног суда Мирослав Шепаровић поручио је да очекује да се поштују одлуке тог суда.

Уставни суд је у јулу одлучио да се права српске мањине у Вуковару морају унапредити.

Страначка колегиница Бориса Милошевића, Драгана Јецков истакла је да је „још једном виђено како се градоначелник Иван Пенава „односи према пруженој руци одборника СДСС-а, као што се и до сада односио према одлуци Уставног суда, а сада и према Статуту сопственог града“.

Поводом инцидента, огласио се и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта и оценио да је Пенавино понашање фашистичко, као и да је то још један отворен и организован позив на прогон преосталих Срба у Вуковару.

Извор: РТС, index.hr, Вечерњи лист

MD MONTEL