Протест против Вучићевог одликовања

JP Putevi Brcko

Умировљени епископ бивши захумско-херцеговачки Атанасије (Јевтић) вратио је патријарху Иринеју панагију, коју ју је од њега недавно добио поводом осам векова црквене самосталности на центраној прослави јубилеја у манастиру Жича, незванично сазнаје Данас у црквеним круговима.

Исти извори спекулишу да је владика Атанасије вратио поклон одмах по завршетку централне прославе у знак протеста због одлуке Светог архијерејског синода да Орденом Светог Саве Првог реда одликује председника Србије Александра Вучића, кога сматра издајником Косова и Метохије.

У врху СПЦ незванично коментаришу да је враћање панагије чин протеста, који ни на који начин не би требало нити може да утиче на статус владике Атанасија.

Данасови извори објашњавају да такви потези нису предвиђени канонима нити су практиковани, тако да се не зна да ли би о њима требало да се изјашњавају поглавар и Синод СПЦ.

Панагија је мала икона од племенитог метала која се као део владичанске одежде обично носи на ланчићу око врата. Патријарх Иринеј је у Жичи, после саборне литургије даровао панагијама све присутне српске архијереје.

У црквеним круговима спекулише се да се протест владике Атанасија против Вучићевог одликовања држи у тајности због, наводно, нарушеног патријарховог здравља.

Уручење највишег ордена СПЦ Вучићу на свечаној академији поводом црквеног јубилеја у београдском Центру „Сава“ бојкотовала је већина српских владика, укључујући и владику Атанасија. Он се и пре тога, током посете групе владика Пећкој Патријаршији јавно изјаснио да је против доделе и уручења ордена Александру Вучићу. Владика Атанасије, како се прича, наводно сматра да је тим чином СПЦ изгубила самосталност.

Спорно црквено признање председнику Републике један је од разлога због ког је 14 архијереја СПЦ одмах у Жичи, на отварању свечане прославе затражило сазивање ванредног Сабора. Прича се да тај број повећао протеклих дана. Одлуку о сазивању Сабора требало би да донесе Синод, чија је прва седница после прославе јубијела заказана за 22. октобар.

Према незваничним сазнањима нашег листа, већина владика из даље дијаспоре, која је присуствовала централној прослави јубилеја, није напустила Србију и простор бивших југословенских република, јер очекују да Синод закаже саборско заседање.

Извор: Данас

MD MONTEL