Сећања жене која је пре 75 година на тенку ушла у Београд

Kolubara

Како се 20. октобра, Дана ослобођења Београда у Другом светском рату сећају један глумац и жена која је тога дана на тенку ушла у главни град.

Ордење на реверима, пожутеле фотографије и сећање на октобар пре 75 година. Са 15 година Кристина је отишла у партизане, као извиђач прегазила земљу уздуж и попреко и на крају на руском тенку ушла у Београд. Борбе су трајале данима.

Кристина Јовановић наглашава да се најтежа борба водила по кућама.

„Ајде Авала, може да се крене овамо онамо, прса у прса са Немцима. Tу сам се ја рвала са једним, како би га ухватила живог јер је требало да открије положај своје јединице“, каже Јовановићева.

А време као и данас, ведро, чисто небо, сунчано, присећа се наш прослављени глумац Власта Велисављевић.

Већи део Београда већ је био ослобођен, Немци су се још држали између Народне скупштине и Теразија. Бункери на месту Позоришта на Теразијама и Хотела Москва.

„Памтим тог официра који је командовао, била му је шака пуна косе. Чупао ју је јер није смео да пуца у те бункере по неком договору или по жељи било забрањено приликом ослобађања Београда рушити град“, каже Велисављевић.

„Тако да артиљерија овде у Београду није имала посла“, констатује чувени глумац.

Масовно одушевљење и „проверено мин њет“

Двадесетог октобра, после тешких борби, Београд је био коначно слободан. Мноштво грађана изашло је на улице и одушевљено поздравило ослободиоце.

„Народ се грлио, износио хлеба и све што је имао давао нам. Борци гладни, одушевљени су били, изашало и младо и старо, то је све клицало“, наводи Кристина Јовановић.

Али у ослобођеном Београду остале су миниране стамбене зграде и установе.

„Тако да су руске јединице имале су те своје сапере или не знам како су их звали, који су морали да чисте Београд од тих заоставштина немачких и остављали су свој белег на томе“, објашњава Велисављевић.

Како каже, то је био шаблон и на коме је писало „проверено мин њет“ са потписом тог официра или те јединице.

У борбама за ослобођење Београда погинуло је око три хиљаде бораца Војске Југославије и око 960 црвеноармејаца. На храброст, неустрашивост и јунаке подсећају бројна обележја, па и ово на згради у Деспота Стефана.

Извор: РТС

MD MONTEL