Насловне стране аустралијске штампе изашле са затамњеним текстом

JP Putevi Brcko

Највећи аустралијски дневни листови изразили су протест против закона који ограничавају слободу штампе тако што су на насловним странама својих издања објавили потпуно редиговане текстове.

На насловним странама листова као што су „Аустралијан”, „Дејли телеграф” и „Њуз корп Аустралија” објављени су највећим делом зацрњени текстови, као што изгледају цензурисани званични документ, као и црвену ознаку „тајна”.

Аустралија нема уставну заштиту слободе говора, иако је влада у закон додала одредбу о заштити узбуњивача када је 2018. године појачавала законе о контрашпијунажи, преноси Танјуг.

Медијске групе истичу да је слобода штампе у тој земљи и даље ограничена.

„Сиднеј морнинг хералд” тражи „опсежну измену закона како би се прекинуло ускраћивање информација”, док „Аустралијан” упозорава на „дуготрајне нападе на права новинара”.

Кампању „Твоје је право да знаш” покренуло је у јуну 19 медијских организација и новинарских удружења, протестујући против упада полиције у канцеларије телевизије Еј-Би-Си и у стан једног новинара, у потрази за документима које су им доставили узбуњивачи.

У протеклих 20 година усвојено је више од 60 нових закона који де факто омогућују кривично гоњење новинарског рада и кажњавање узбуњивача, упозоравају у најновијој акцији организатори кампање.

Извор: политика

MD MONTEL