„ФонФест“ од 8. – 10. новембра у Брчком

JP Putevi Brcko

Удружење за умјетничко стваралаштво и културу “Фон” Брчко и секција Мјешовитог хора СПКД “Просвјета” Брчко организују Први међународни фестивал хорова у Брчко дистрикту БиХ “ФонФест” Брчко 2019.

Фестивал, који је такмичарског карактера, биће одржан 8., 9. и 10. новембра 2019. године у великој сали Дома културе у Брчком. Свечано отварање Фестивала планирано је за петак 8. новембар, а такмичарски дио фестивала предвиђен је за суботу 9. и недјељу 10. новембар.

Такмичаре ће да оцјењује еминентни жири – проф. др Биљана Јеремић из Кикинде, др Драгица Панић Кашански из Брчког, мр Игор Сарајлић из Пожаревца, др Десанка Тракиловић и др Јелена Милићевић Тракиловић из Бијељине.

„Брчански ФонФест биће јединствена културна манифестација у нашем граду, с обзиром да, иако овај град има богату музичку културу, до сада није имао овакав такмичарски хорски фестивал, те већ сада можемо да најавимо да ће почетком новембра Брчко бити музички центар дешавања Босне и Херцеговине. Хорови се пријављују, а овом приликом позивамо још једном хорске ансамбле из наше, сусједних и земаља региона да се пријаве за учешће и буду дио овог великог културно – умјетничког догађаја у Брчком“, каже мр Бранислава Поповић, умјетнички директор фестивала.

Такмичење ће бити озваничено свечаним концертом Мјешовитог камерног хора СПКД „Просвјета“ Брчко са гостима у петак 8. новембра од 19:30 часова у брчанском Дому културе. Улаз је слободан, те организатори позивају љубитеље хорског пјевања да се одазову овом позиву и уживају у хорском пјевању и бодре такмичаре.

“Желим да истакнем да велику подршку у реализацији овог пројекта имамо и од проф. др Десанке Тракиловић, чија је манифестација “Мајске музичке свечаности” као и успјеси хора “Србадија” којим руководи, надалеко познати. Имамо и подршку града, за сада не у онолико мјери колико оваква манифестација изискује, затим друштва “Просвјета” и неколико привредника у граду који имају слуха за овакве догађаје, те позивамо и друге привреднике и суграђане да нам буду подршка и допринесу реализацији овог међународног скупа у онолико мјери у којој могу”, каже мр Поповић.

Пријаве за хорове су отворене до 1. новембра, а апликацију и пропозције заинтересовани хорови могу да преузму са странице www.uusk-fon.com, а најаве да прате путем https://www.facebook.com/UdruzenjeFON/

MD MONTEL