Путарине разљутиле превознике: Стимулација за избјегавање аутопута

JP Putevi Brcko

Недавно усвојена Уредба о висини путарине у Српској „стимулативна“ је искључиво за избјегавање аутопута, поручују превозници.

Рачуница показује сљедеће: ако возачи камиона са двоосовинском приколицом желе да узму годишњу карту за релацију Добој (Кладари) – Градишка (Чатрња), платиће је ни мање ни више него 20.000 марака, што их је и те како разљутило.

„Прво сам се насмијао, а онда сам пожелио да видим којим се то мотивима повео онај који је одлучивао да имамо скупљу путарину него, рецимо, Аустрија. Питам се да ли је тај размишљао да се аутопут користи или да га сви избјегавамо и идемо споредним путевима. То је ван сваке памети“, каже за „Независне“ Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт РС.

Додаје да подржава изгрању и кориштење аутопутева, али и оцјењује да је оваква одлука несхватљива.

„Овакве цијене су ‘стимулативне’ само за избјегавање аутопутева. Молим вас, прођите аутопутем до Добоја, виђећете да нема готово никога, нити ће возила бити управо због оваких ствари“, нагласио је Грбић.

Судећи по ставу који износе у Удружењу послодаваца саобраћаја и веза Републике Српске, на аутопутевима у Српској не може се очекивати ни већи број аутобуса.

„Већина превозника у Српској нема регистроване нове аутопутеве као своје трасе, тако да их сада овај трошак не погађа директно, али врло брзо ће се неке линије преусмјерити на аутопутеве, тако да је ово велико оптерећење“, оцијенио је у изјави за „Независне“ Дејан Мијић, предсједник Удружења послодаваца саобраћаја и веза Републике Српске.

Бањалучки таксисти кажу да ријетко излазе из града, али се слажу са осталим превозницима: усвојене путарине су прескупе.

„Са таквим цијенама тјерају вас да тражите алтернативне трасе. Моје колеге сигурно неће узимати те годишње карте, за нас је то пуно. А и ријеткост је да ми имамо те дуже вожње“, рекао је за „Независне“ Драган Пуришић, предсједник Удружења „Бањалучки такси“.

Са друге стране, из Министарства саобраћаја и веза РС кажу да се у Републици Српској накнада за коришћење аутопута, брзог пута или њиховог дијела може увести ако на истом правцу постоји алтернативни јавни пут са савременим коловозом за несметано и безбједно одвијање саобраћаја.

„Из овог произлази да није наметнута обавеза кориснику да користи аутопут и за то плати путарину, него има слободан избор“, поручују из ресорног министарства.

За овакав затворени систем наплате путарине, како тврде, опредијелили су се након урађене студије која је показала да је овај модел наплате путарине оптималан за Републику Српску, ако се узму у обзир сви фактори (број становника, број регистрованих возила, дужина аутопута који је у употреби, развој привреде и амбијент у ком се послује и др.).

Ова студија је, како додају, и предвиђела одређене стимулативне моделе за поједине категорије, али је и препоручила висину путарине.

„Путарине на аутопуту ‘9. јануар’ прописане су уредбом која је усвојена у октобру прошле године и од тада Министарство саобраћаја и веза Републике Српске није запримило ниједан захтјев превозника, пословне заједнице или грађана за измјену ових цијена“, тврде у ресорном министарству.

„Независне“ су, подсјетимо, прије неколико дана доказале да је путарина у Српској скупља него у бројним знатно богатијим европским државама, укључујући и Аустрију, Словенију и Швајцарску.

Затворени систем Влада Републике Српске усвојила је у четвртак Уредбу о висини путарине, којом се утврђује висина путарине на свих 106 километара аутопута који је у употреби, и то кроз затворени систем наплате. Том уредбом није дошло до повећања путарине на аутопуту „9. јануар“.

Међутим, поскупјела је на дионици Бањалука – Чатрња (Градишка) са 2,5 КМ на 3,5 КМ (путничка возила). Путарина за дионицу Бањалука – Александровац износи 1,5 КМ, а била је 2,5 КМ, а за дионицу Бањалука – Нова Топола је остала 2,5 КМ. Уколико се одлучите за годишњу карту, цифре множите са бројем 400, што значи да ће вас вожња за 12 мјесеци на релацији Бањалука – Градишка коштати – 1.400 КМ.

Извор: бијељинаданас

MD MONTEL