Усташки симбол на игралишту у Брчком

JP Putevi Brcko

Усташки симбол по злу познатог слова “У” освануо је ових дана, ни мање ни више него на дјечијем игралишту у централном Градском парку у Брчком!

Да је у региону, па тако и у Брчком, усташка идеологија веома жива одавно је познато. Ни то да је дјечије игралиште у Градском парку у катастрофалном стању није новост. Ипак, спој ове двије тужне чињенице нешто је што раније нисмо имали прилике видјети.

Наиме, у самом центру Брчко дистрикта, на уништеном тобогану који је дио дјечијег игралишта у Градском парку исцртан је усташки симбол – карактеристично слово “У”.

Подсјећамо, није ово први пут да се у Брчком, које се често наводи као примјер суживота у региону, појављују слични симболи и поруке којима се велича терор усташког покрета.

Након величања усташтва на једној ФБ страници у Брчком, недавно су и у насељу Ново Брчко, на вратима трафо-станице, исцртани исти фашистички и усташки симболи. Евидентна је експанзија ове злочиначке организације, па надлежни хитно морају почети на сузбијању оваквих појава, јер се уз овакву иконографију не можемо хвалити да смо “примјер суживота“ и толеранције.

За сада нема реакције надлежних, а судећи по досадашњем искуству, тешко да ће је и бити.

Усташе су биле хрватска фашистичка, ултранационалистичка, клерикална и терористичка организација, коју је основао Анте Павелић 1929. године у Италији. Организација се налазила на челу Независне Државе Хрватске, од априла 1941. до маја 1945. године.

Извор: еБрчко

MD MONTEL