USTANI KARADŽIĆU VUČE!!!

KOLUBARA Brčko

Imali smo sreću da nam Vuk Karadžić bude jezikoslovac i reformator koji je, zahvaljujući principu “PIŠI KAO ŠTO GOVORIŠ, A ČITAJ KAO ŠTO JE NAPISANO”, uspeo ćirilicu u našem jeziku da dovede do savršenstva.

Imali smo i zabrane upotrebe ćirilice još od Marije Terezije, Franca Jozefa, austrougarske okupacije tokom Prvog svetskog rata kao i ustaških zabrana u Drugom svetskom ratu.

Imamo i dan danas u XXI veku ogromno protivljenje upotrebe ovog pisma na prostoru Hrvatske. Do duše, tamo je legitimnim putem uz podršku evropskih baksuza Oluja oduvala Srbe pa ono malo Srba što je ostalo i jedva sastavlja kraj sa krajem, taj njihov glas za očuvanje ćirilice gotovo da se i ne čuje.

Žalosno je što pojedini političari čak i na prostoru multietničke Bosne i Hercegovine pokušavaju da ukinu Ćirilicu, iako su po Ustavu BiH i Ćirilica i Latinica PODJEDNAKO RAVNOPRAVNE U UPOTREBI. Da, uvek zaboravim – stvarnost, logika, činjenice i ravnopravnost… to ne važi za BiH.

Uprkos svemu tome Ćirilica je bila i ostala SIMBOL SRPSKOG NACIONALNOG IDENTITETA!

Mnogi će se složiti da za osobu koja u današnje vreme živi na prostoru bivše SFRJ a da ne zna pisati i čitati Ćirilicu i Latinicu, slobodno možemo reći da je takav NEPISMEN!

Ipak, Kondominijum je prostor koji dokazuje da je sve moguće (ovde logično prevazilazi činjenično stanje u svim segmentima stvarnosti te je sve osim teleportiranja moguće)!!!

Primer je nastavnik fizičkog vaspitanja u Prvoj osnovnoj školi koji u “ćiriličnoj” nedelji upisivanja časova u Dnevnik meša latinicu i ćirilicu.

“fNzNcko vaspNtanje. Ngra, pravNla, sudjenje. Uvježbavanje Ngre”.

E moj Vuče Karadžiću!!! Sreća pa sve ovo ne vidiš – blago tebi!

Mada, možda je ovo bila samo pokazna vežba kao primer, da oni koji znaju oba pisma, upisani čas sa slovnim greškama mogu pročitati i bez greške!

A možda bi ipak trebalo prilikom partijskog prolaska na konkursu za nastavnika uvesti i OBAVEZNO POZNAVANJE PISANJA I ČITANJA LATINICE I ĆIRILICE!

Uprkos činjenici da je za fizičko vaspitanje potrebno imati dobru kondiciju i dobre patike za trčanje, realno, trebalo bi i da onaj koji duva u pištaljku bude malo i obrazovan! Ipak, deca su u pitanju a njima prosvetni radnici moraju biti pravi primer u svemu.

Nije sramota ne znati. Sramota je ne pitati – pa ako nije moguće reformatora onda makar pitaj Google!

MD MONTEL