Чека нас најчуднија зима до сада!

JP Putevi Brcko

Метеоролошки сервис „АccuWеатher“ објавио је на својим страницама дугорочну прогнозу за надолазећу зиму.

Док се за подручје Велике Британије, Скандинавије и остатака Северне Европе очекују јаке олује већ почетком зиме, чини се да ће зима на Балкану бити блага – без јаких температурних осцилација, а изостаће и велике количине падавина.

– Биће олуја, али оне неће бити толико изражене као прошле године – прогнозира метеоролог Џејсон Николс.

Уместо тога, спорадичне олује ће се појављивати између дуготрајних сушних раздобља.

Ова регија могла би да има дуга сува и топла раздобља, праћена олујом која ће трајати недјељу дана, а затим би се вратила на раздобље сушног времена од две или три недеље – рекао је метеоролог Тајлер Ројс.

– То ће допринети оскудној снежној сезони у планинама – додао је Ројс.

Почетак зиме неће обележити продор јаких и изражених хладних таласа, али то би се могло догодити пред крај зиме.

– Могли бисмо да видимо неколико кратких хладних таласа у децембру, али права се хладноћа неће догодити све до касније у сезони – рекао је Ројс.

Највише снега и велике хладноће очекује се крајем децембра и почетком јануара на подручјима од Финске до Украјине. Очекује се да ће велике количине снега на том подручју бити све до краја фебруара. Хладни таласи који ће с тог подручја стизати у Европу могли би крајем зиме да захвате и подручја Пољске, Словачке и Румуније.

Активан почетак сезоне јаких ветрова предвиђа се за британска острва, северну Европу и Скандинавију.

Ове године то подручје је већ погодило неколико олуја, укључујући олују Лоренцо, која је у једном тренутку било ураган категорије 5 над Атлантским океаном. Међутим, учесталост олуја неће достићи врхунац све до почетка 2020. године.

– Други део зиме биће много мирнији него њен почетак – предвиђају метеоролози.

Док ће олује харати севером Европе, веће количине кише и снега требале би да донесу олакшање за већи део Европе – од Португалије па све до Пољске, након што је то подручје погодила велика суша током лета.

Река Рајна је током лета опет пресушила, а јесен није донела веће количине кише које би помогле у решавању тешке ситуације – кажу метеоролози.

– Иако ће Пиринејско полуострво напокон доживети олакшање од дуготрајних раздобља суше, веће количине кише довешће до бујања вегетације, што би током пролећа и лета опет могло довести до проблема и дивљања шумских пожара – упозоравају метеоролози.

У северним Алпима очекују се и велике количине снега, због чега метеоролози опет упозоравају на проблеме који би се могли појавити крајем зиме, када се снег почиње топити, попут лавина и поплава.

Извор: србининфо

MD MONTEL