Поново цртају аутопут кроз Посавину

JP Putevi Brcko

Република Српска је пристала да преиспита првобитно планирану трасу будућег аутопута кроз Посавину, након што су стигле примједбе представника хрватског народа, како би се видјело гдје се и шта може кориговати, потврдио је “Гласу Српске” министар саобраћаја и веза Српске Неђо Трнинић.

Ријеч је о аутопуту од Вукосавља преко Брчког и Бијељине до границе са Србијом, а примједбе на предвиђену трасу имају мјештани у неколико села.

Трнинић је потврдио да знају за замјерке које су им предочене након јавне расправе у шест локалних заједница, те да су обавезни да на њих одговоре. Због тога је, прије неколико дана, одржан и састанак са потпредсједником Српске из реда хрватског народа Јосипом Јерковићем и делегатом у Вијећу народа Српске Давором Чордашем о изради Плана парцелације за аутопут од Вукосавља, преко Брчког до Бијељине и границе са Републиком Србијом.

У обухвату Плана парцелације налази се шест јединица локалне самоуправе и то Вукосавље, Модрича, Шамац, Пелагићево, Доњи Жабар и Бијељина, а дио примједби становника се односио на трасу аутопута, односно да ли и зашто пролази преко кућа у селима Гаревац, Доњи Кладари и Чардак.

– Договорили смо се да ће пред Народну скупштину план парцелизације ићи у два дијела. Оставићемо пројектанту два мјесеца да размотри могућност корекције трасе да би се што више изашло у сусрет примједбама. Нећемо моћи свима удовољити, али када нам пројектант достави приједлоге опет ћемо сјести са Јерковићем па, ако треба предсједницима мјесних заједница, да причамо о траси и да видимо да ли је то то или не – рекао је Трнинић.

Оцијенио је да има простора за корекције, а имао је шта да каже и на изјаву премијера Хрватске Андреја Пленковића да ће хрватске власти испитати могућност промјене трасе од Бањалуке до Београда, на територији општине Модриче.

– Пленковићева изјава је више убирање политичких поена јер смо ми већ све договорили са представницима хрватског народа – рекао је Трнинић.

Све ће, каже, бити јасније у року од два мјесеца.

– Тај посао није лак. Пројектанти ће поново изаћи на терен и видјети гдје се шта може урадити. То није могуће урадити за дан-два. И са премијером Српске смо договорили да нам да још два мјесеца, да не иде цијела рута на Парламент РС. У цијелу причу је укључен и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик – рекао је Трнинић и додао да о дијелу дионице, који није споран, требало би бити ријечи у Скупштини у другој половини овог мјесеца.

Укупна дужина аутопута износи 70,5 километара, од тога дио Вукосавље – Брчко 32, а дионица Брчко – Рача 38,5 километара. У измјени и допуни просторног плана РС до 2025. године, којим су одређени приоритети развоја у области друмског транспорта, наведена је потреба да до 2025. године буде изграђен аутопут Модрича – Брчко – Бијељина – граница са Србијом. Наглашено је и да су “Аутопутеви Републике Српске” прибавили студије економске оправданости за дионице Вукосавље – Брчко и Брчко – Рача.

Гасовод

Трасу будућег аутопута требало би да прати и гасовод. “Аутопутеви РС” и предузеће “Гас-Рес” су се, како је раније истакнуто, обратили надлежнима у Влади РС дописима у којима су покренули иницијативу за доношење плана парцелације за аутопут и гасовод дионице Вукосавље – Брчко и Брчко – Рача по скраћеном поступку.

Извор: ГласСрпске

MD MONTEL