ИМТ поново тракторе за трку има

JP Putevi Brcko

Пољопривредници кажу да без трактора „ИМТ“ нема обраде земљишта, нарочито у брдским пределима. Ти трактори ће се поново производити…

Уговором којим је индијска компанија Тафе преузела права на производњу ИМТ трактора, оживео је и погон у Јарковцу код Зрењанина.

Тамо се склапа пет модела трактора домаће марке, као и неки од „Тафе“ модела.

За наредну годину, најављени су и нови производи.

Александар Илић се није школовао за овај посао, али му је након шест месеци обуке и рада у погону ИМТ-а у Јарковцу склапање трактора постало рутина.

„Овде су ме припремили и научили све за овај посао. Радимо склапање трактора и постављање кабина. За кратко време сам се обучио. Практично могу сам да обављам овај посао“, каже Илић.

Популарни модели „ИМТ 539“ и „ИМТ 549“ са више иновација, наставиће рад на њивама.

Најбитнија промена је за осам коњских снага јачи мотор који, за разлику од претходника, има и стандард „еуро 3“. Побољшане су и карактеристике осталих модела.

„За овај период од неколико месеци, комплетирали смо близу 150 трактора, које смо понудили на тржишту. До краја године планирамо да увеземо још око 100 трактора, како бренда ИМТ, тако и бренда Тафе, који се такође склапа овде у погонима у Јарковцу у категоријама до 60 коњских снага“, истиче руководилац продаје Драган Гелачић.

Нова радна места 

Мештани Јарковца су задовољни што је првих осам радника нашло запослење. Очекују и више када се заврши реконструкција хале.

Погон је некада за ИМТ имао сасвим другу намену, подсећа Љубомир Кацијан који је био варилац 27 година.

„Правили смо једноосоовинске приколице и цевне конструкције. Сада је велика разлика. Ово је монтажа, а оно је било варење“, казао је Љубомир Кацијан.

Делови за трактор стижу из Индије. А након модернизације погона, по сличном принципу, склапаће се и „Тафе“ трактори јачине од 80 до 100 коњских снага.

Извор: РТС

MD MONTEL