Шта треба да једу мушкарци који желе потомство?

KOLUBARA Brčko

Мушкарци који желе да имају породицу треба да размисле о томе да више једу парадајз.

Двије кашике пиреа од парадајза могу да побољшају квалитет сперме, показало је истраживање. Кључ је у састојку који се зове ликопен. Он даје парадајзу црвену боју и смањује крвни притисак и ризик од појаве рака простате. Научници су ставили ликопен у пилулу и дали мушкарцима да је пију два пута дневно, открили су да су њихови сперматозоиди постали бољи пливачи за само три мјесеца.

Количина ликопена у пилули била је једнака оној која се налази у пет конзерви парадајза коју би појели за један дан, а у пилули је лакше да се конзумира него да се узима из хране. Резултати истраживања су показали да се узимањем свјежег парадајза побољшава облик, величина и пливачка способност сперматозоида, па се самим тим повећава и шанса да дођу до јајне ћелије и оплоде је.

“Заиста нисмо очекивали да ће на крају бити било какве разлике у сперми код мушкараца који су узимали ове пилуле за разлику од оних који нису. Мислили смо да ће пилуле имати само плацебо ефекат. Када смо дешифровали налазе и резултате, умало нисам пао са столице. Промјена у морфологији била је запањујућа”, рекао је професор андрологије на Универзитету Шефилд Алан Пасеј, који је и аутор овог истраживања.

Послије само 12 недјеља узимања ликопена у пилули, мушкарци су показали 40 одсто боље резултате када је у питању покретљивост сперматозоида, пише Дејли мејл (Даилy Маил). Истраживање је објављено у Европском магазину исхране, а важно је јер се свијет суочава с кризом плодности. Само у Британији, један од шест парова има проблем са зачећем.

Штету сперматозоидима наноси брза храна, али и уска одјећа коју мушкарци све чешће носе. Лош утицај алкохола и цигарета је одавно познат. Најбоље је да узимате ликопен из куваног парадајза, али и из пилула попут овог из истраживања јер се он најбоље апсорбује у цријевима.

Посавјетујте се с љекаром да ли је ово здрав избор за вас јер само тако ћете знати да ли је парадајз добар за вас. Посебан опрез савјетује се особама с ниским притиском јер ликопен обара крвни притисак.

Извор: б92

MD MONTEL