Јавно предузеће “Аеродром Ниш” и званично угашено после скоро 3 деценије

JP Putevi Brcko

У априлу 1990. године званично је почело са радом предузеће Аеродром Ниш које је било у власништву Града Ниша, а бринуло је о Аеродрому “Константин Велики”. Након што је недавно ваздушна лука поклоњена држави управљање је преузело предузеће Аеродроми Србије које је формирала Влада, а које је регистровано на адресу некадашњег ЈП Аеродром Ниш.

Скоро пуне 3 деценије је ЈП Аеродром Ниш водио борбу за оживљавање нишког аеродрома и покушавао да развије авио-саобраћај на југу Србије.

Дуго је то било безуспешно, а када се напокон извукло из бројних финансијских проблема, почело да привлачи “лоњ цост” компаније и Нишлије добиле могућност да из свог дворишта лете у Европу и свет, држава је одлучила да преузме аеродром.

Узели су све – имовину, ресурсе, а сада и предузеће са уговорима и запосленима.

Како пише у Агенцији за привредне регистре, од 18. октобра ове године ЈП Аеродром Ниш више не постоји. Предузеће је званично припојено Аеродромима Србије.

Све је сада у рукама Аеродрома Србије који су и званично преузели управљање ваздушном луком. Како је раније речено у овом предузећу, они раднике неће отпуштати, а на место директора именован је Михајло Здравковић. Он је уједно и градски већник у Нишу, а добио је сагласност Агенције за обављање обе функције.

Убудуће ће све компаније које лете из Ниша уговоре имати са новоформираним предузећем.

Сва права, обавезе и одговорности из уговора које је закључило предузеће ЈП Аеродром Ниш, не само са авио-компанијама, већ и са свим осталим добављачима и корисницимауслуга, прелазе у привредно друштво Аеродроми Србије доо Ниш које ступа у уговорне обавезе на место ЈП Аеродром Ниш – кажу у предузећу.

Покретање 12 линија Аир Сербиа из Ниша повећало је број путника, многи су то оценили као први успешан потез новог власника, иако се за то издваја 5 милиона евра годишње из буџета Србије.

Међутим, убрзо је Директорат цивилног ваздухопловства одбио захтев Рyанаир-а за линију од Ниша до Франкфирта, а у ирској компанији су оценили да је то учињено због монопола Аир Сербиа која такође лети до Франкфурта.

Српско-арапска компанија у међувремену је спала на 11 линија, јер су закључили да путници нису заинтересовани за лет до Будимпеште.

Уз све то и Сњисс је најавио да од марта 2020. године гаси авио-линију Ниш – Цирих, па су у Националној коалицији за децентрализацију су оценили да нови власник аеродрома – Влада Србије ставља приватне интересе изнад јавних и да је њен циљ од преузимања нишке ваздушне луке било протеривање „лоњ цост“ компанија.

Извор: јужневести

MD MONTEL