Берлин забранио рад глумцима у америчким униформама на чувеном чек поинту Чарли

Kolubara

Власти немачке престонице Берлина су забраниле локалним глумцима да глуме америчке војнике у униформама на чек поинту Чарли, најпознатијем прелазу из источног у западни део града у време хладног рата, пошто је откривено да су се сликали са туристима и за то од њих тражили новац.

Власти централног белинског дистрикта Мите одузеле су лиценцу локалној уметничкој групи под именом Фабрика плеса, због тражења новца од туриста за сликање, док су уметници изјавили да они прихватају само добровољне донације за фотографије.

Међутим, у тајној операцији полицајаца који су се представљали као туристи, наводно је откривено да су глумци тражили по 4 евра за фотографију и вређали оне који нису хтели то да плате.

Многи становници Берлина нису сретни због ове „Дизнификације“ града где се, поред овог перформанса са фотографијама глумаца у америчким униформама продају лажне шубаре совјетске Црвене армије, гас маске и делови берлинског зида.

Забрана долази у тренутку када Немачка слави три деценије од рушења зида, саграђеног да спречи становнике Источне Немачке да пребегну на запад а чек поинт Чарли је био једини званични прелаз за туристе и савезничке војнике између два дела подељеног града.

Источни и Западни Берлин зид је одвајао до 1961. до 1989. године.

Извор: Н1

MD MONTEL