БЛИЦ ВЕСТИ

JP Putevi Brcko

-Шеф Мисије ОЕСС-а у БиХ Кетлин Кавалек састаће се данас с члановима Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ. Сусрет Кавалекове са члановима Колегијума заказан је за 13.00 часова, најављено је из Парламентарне скупштине. Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик примиће у посету Кавалекову у 15:00 сати.

-Председавајући Представничког дома Парламента ФБиХ Мирсад Заимовић и председник Народне скупштине Републике Сепске Недељко Чубриловић присуствовали су у Будимпешти 9. Конференцији председника парламената земаља Југоисточне Европе и држава Вишеградске групе о проширењу ЕУ. Председници парламената земаља југоисточне Европе и парламената земаља Вишеградске групе потписали су Изјаву о проширењу Еуропске уније. У Изјави је наглашено да преседавајући парламената земаља југоисточне Европе и Вишеградске групе појачавају подршку проширењу Еуропске уније.

-Представници УСАИД-а упознали су премијера ФБиХ Фадила Новалића о петогодишњем Пројекту асистенције енергетском сектору, који ће обухватити, између осталог, питање гаса и електро-енергетски сектор, са нагласком на обновљиве изворе и енергетску ефикасност. Новалић је на састанку са директором Мисије УСАИД БиХ Ненси Еслик и члановима тима ове агенције за област енергетике, истакао да ФБиХ види УСАИД као главног партнера у реформи енергетског сектора.

-Министарство здравства Кантона Сарајево наставиће преговоре са Синдикатом радника у здравству у четвртак, 7. новембра због протеста тих радника који траје од 2. септембра. На последњим преговорима Влада Кантона Сарајево је понудила Синдикату повећање плата за медицинско особље, сестре, техничаре, лаборанте те медицинске сестре високог усмерења, док је из понуде изузет немедицински кадар, саопштено је из Прес-службе КС-а.

-Универзитетска клиничка болница Мостар добила је савремену опрему за дијагностику епилепсије и Паркинсонове болести. Набавком савременог ЕЕГ уређаја са припадајућом опремом пацијетима са фармакорезистентном епилепсијом и узнапредовалом фазом Паркинсонове болести нуди бржу, бољу и јефтинију здравствеу услугу. Претраге и прегледи се раде у Мостару, а мишљење дају стручњаци у референтном центру у Загребу.

MD MONTEL