Човјек у течком времену: Рефик Вишћа

JP Putevi Brcko

Рефик Вишћа рођен је у Завидовићима 1955. године. Радио је као војни полицајац у Армији Републике Босне и Херцеговине. Био је истакнути спортиста овог града као и члан локалног фудбалског клуба Криваја.

Дана 12. августа 1992. године припадник АРБиХ Јасмин Виковић (21), у пијаном стању је дошао у зграду техничке школе како би малтертирао 12 Срба који су нешто раније били заробљени. На позив надређених Рефик је дошао као испомоћ и успио да одврати Јасмина од плана. Нешто касније се овај опет враћа, али му се Рефик још једном супроставља, након чега долази до унакрсне ватре која је била погубна за Рефика јер је преминуо на лицу мјеста са чак 22 метака у тијелу бранећи заробљенике, док је Виковић, иако тешко рањен, преживио. Након опоравка је осуђен, но врло брзо и пуштен из затвора где се као разлог наводи добро владање, као и велика храброст коју је показао у рату.

Процесуиран је касније, али никада није одлежао пуну казну. Председник Федерације Босне и Херцеговине Живко Будимир га је 2011. године помиловао, након чега је напустио земљу.

Рефик је иза себе оставио супругу и двоје дјеце који су се врло брзо након овог догађаја одселили у Италију, где и данас живе.

Извор: Српска историја

MD MONTEL