Свети Димитрије – Митровдан

JP Putevi Brcko

Овај славни и чудотворни светитељ роди се у граду Солуну од родитеља благородних и благочестивих.

Измољен од Бога од бездјетних родитеља Димитрије бијеше јединац син њихов, због чега би с великом пажњом одњегован и васпитан. Његов отац бијеше војвода Солунски; па кад му отац умре, цар постави Димитрија за војводу на мјесто оца. Поставивши га за војводу христоборни цар Максимијан нарочито му препоручи да гони и истребљује хришћане у Солуну. Но Димитрије не само не послуша цара него, напротив, јавно исповиједаше и проповиједаше Христа Господа у граду Солуну.

Чувши то цар веома се огорчи на Димитрија, па када се једном враћаше из рата против Сармата, цар Максимијан сврати у Солун нарочито, да ствар испита. Призва, дакле, цар Димитрија војводу и испитиваше га о вјери. Димитрије јавно пред царем призна да је хришћанин, и уз то још изобличи царево идолопоклонство. Разјарени цар баци Димитрија у тамницу. Знајући шта га чека Димитрије уручи све своје имање своме вијерноме послушнику Лупу, да разда сиротињи, и оде у тамницу весео, што му предстојаше страдање за Христа Господа.

У тамници му се јави ангел божји и рече му: „мир ти, страдалче Христов, мужај се и крепи се!“ После неколико дана посла цар војнике у тамницу да убију Димитрија. Војници нађоше светитеља Божјег на молитви, и избодоше га копљем. Тијело његово узеше хришћани потајно и сахранише чесно. Из тијела страдалца Христова потече цјелебно миро, којим се многи болесници излечише. Ускоро над моштима би подигнута мала црква.

Неки велмож Илирски Леонтије бијаше болестан од неизљечиве болести. Он притече моштима св. Димитрија с молитвом, и би потпуно исцијељен. Из благодарности подиже Леонтије много већу цркву на мјесто старе. Светитељ му се јави у два маха. Када цар Јустинијан хтједе пренијети мошти светитељеве из Солуна у Цариград, искочише пламене искре од гроба и чу се глас: „станите, и не дирајте!“ И тако мошти св. Димитрија осташе заувијек у Солуну.

Као заштитник Солуна св. Димитрије много се пута јављао и много пута спасао Солун од велике биједе. Чудесима његовим броја нема. Св. Димитрија сматрају Руси покровитељем Сибира, који је освојен и Русији присвојен 26. октобра 1581. год.

MD MONTEL