ЦРНО И БИЈЕЛО

JP Putevi Brcko

Пише: Неда Козомара

Режисер Ђордје Кадијевић, сам Бог зна како, доведе за потребе снимања документарног филма, давне 1971 године, оперску диву Милку Стојановић у неку друмску крчму на Ибарској магистрали. У вечерњим сатима, ту наступа мали ромски оркестар и пјевачица, случајно плава као зора. У паузи пјевања, кафанска пјевачица сједи с Милком и пита је о њеној каријери за коју је нешто мало чула.

Примадона покушава да себе сведе на ниво своје случајне познанице за столом па се распитује како јој је ту радити, шта воли слушати и пјевати, да ли је срећна, и дјели јој, врло учтиво и комплименте.

Плава дама казе да највисе воли пјесме Силване Арменулић и моли Милку ако би хтјела, да сад ту, у кафани, с њом у дуету, пјева неку народну пјесму!
Врло дискретно уз извињење, Милка јој објашњава да она заиста не зна тај репертоар а овај који пјева био би врло неприкладан за ту атмосферу и публику.
Кафана је препуна мушкараца, шофера камиона у црним кожним јакнама и обавезним качкетима које не скидају док халапљиво једу чорбасти пасуљ. Умаштених брада низ које се слијева јело у жару задовољења основног нагона човјека, повремено баце поглед на једине жене у кафани које сједе за столом у ћошку и разговарају.

У једном тренутку разговора, плава дама Милки се обраћа са „колегинице“ и примадона то прећутно и снисходљиво прихвата и на најтоплији могући начин покушава да је испоштује као људско биће које се бори за кору хљеба како зна и умије. Пита је Милка, да ли може да заради за зивот и каже да је њена зарада у позоришту 25 хиљада, оних пара.
Пјевачица се повјерава да она у кафани мјесечно има 20 хиљада али кад је вашар у Смедереву заради и укупно, за мјесец дана, 70 хиљада!
Из тог дијалога од неколико минута сазнаје се основна разлика у култури народа, професијама, образовању и заједничкој љубави према музици од које се живи, свако на свој начин.
Неко у блату, неко медју бисерима, неумољиве судбине и пролазности живота.

Име плаве кафанске пјевачице није забиљежено у документарцу и никад се неће знати ко је била и како се звала док име Милке Стојановић је уписано златним словима свјетске и југословенске опере. Ту је разлика!

MD MONTEL