СУКОБ У СПЦ СЕ НАСТАВЉА, СИНОД ПОНИШТИО ОДЛУКЕ АМЕРИЧКИХ ВЛАДИКА: Патријарх Иринеј тражи сазивање ванредног Сабора

JP Putevi Brcko

Свети Синод Српске Православне Цркве донио је акт по коме се све одлуке Црквеног сабора Српске Православне Цркве који је одржан у августу ове године у манастиру Нова Грачаница крај Чикага стављају ван снаге.

Документом Светог Архијеријског Синода Београдске патријаршије, наиме, поништен је Устав за Сјеверну и Јужну Америку који су епископи Источноамерички Иринеј Добријевић, Средњезападноамерички Лонгин и Западноамерички Максим донијели на поменутом Сабору, због тога што на њему нису присуствовали епископ канадски Митрофан и епископ буеносаирески и јужно-централноамерички Кирил.

Патријарх Иринеј затражио је да Епископски савјет СПЦ за Сјеверну, Средњу и Јужну Америку по важећем Уставу сазове ванредно засиједање сабора на којој ће се спровести његова одлука.

ОДЛУКА СИНОДА: Патријарх Иринеј тражи од америчких владика сазивање ванредног Сабора

Да ли ће епископи амерички поступити по инструкцијама Синода и како ће бити окончан овај спор, остаје да се види.

Оваква одлука међу добрим познаваоцима стања у СПЦ тумачи се као наставак сукоба који је почео још раније, а кулминирао одлуком патријарха и неколико владика блиских њему, првенствено владике бачког Иринеја (Буловића) да поводом прославе 800 година аутокефалности предсједнику Србије Александру Вучићу додијели највеће црквено признање, орден Светог Саве Првог реда.

Иначе, на Сабору је, између осталих, донијета и одлука о промијени имена наше Цркве/Епархија на просторима Сједињених Америчких Држава из „Српска Православна Црква у Сјеверној и Јужној Америци“ у „Српске Православне Епархије у САД“. Неки су због тога оптужили америчке владике за сепаратизам, тврдећи да покушавају да отцијепе америчке епархије од СПЦ, што је владика Максим у интервјуу за Serbian Times одлучно демантовао.

извор: Serbian Times

MD MONTEL