МЕШОВИТИ ХОР „АТЕНДИТЕ“ ИЗ КИКИНДЕ ПОБЕДНИК ПРВОГ ХОРСКОГ ФЕСТИВАЛА „ФОНФЕСТ“

JP Putevi Brcko

Мешовити хор СПКД „Просвјета“ свој други рођендан прославио је на најлепши начин – организацијом хорског Фестивала. Победник овогодишњег Првог међународног фестивала хорова, под називом „ФОНФЕСТ“ је Хор културног центра „Аттендите“ из Кикинде.

Стручни жири у саставу проф. др Биљана Јеремић, др Драгица Панић, мр Бранислава Поповић и мр Игор Сарајлић оцењивали су наступ хорова у три категорије.

У категорији „камерни мешовити хорови“ – прва награда – са освојених 98 бодова припала је Српском омладинском хору из Београд, диригент Младен Димитријевић.

Категорија „мешовити хор“, са освојених 89,3 бода – друга награда – добио је Омладински мешовити хор Гимназије „Вук Караџић“ из Лознице, диригент проф. Дарко Несторовић, док је прва награда са освојених 100 бодова припала Хору културног центра „Аттендите“ из Кикинде, диригент проф. др Биљана Јеремић.

У категорији „фоклор“ са освојених 75,3 бода – трећа награда – припала је хору Пољопривредне школе Футог, диригент Љиљана Нешић.

Прва награда са освојених 97,6 бодова припала је хору Културног центра „Аттендите“ из Кикинде, под диригентском палицом проф. др Биљане Јеремић који су и генерални победници Фестивала.

„Упркос бројним потешкоћама којих је у почетку било, ипак захваљујући великом ентузијазму организационог одбора као и безрезервној помоћи свих чланова Хора и Удружењу „Фон“, са поносом можемо рећи да је направљен добар темељ да фестивал хорова „ФонФест“ једнога дана буде број један у региону којим ће се поносити будуће генерације. Планирамо да за сваки рођендан нашим суграђанима уприличимо један концерт у част отварања Фестивала. Ове године у томе су нам помогли и наши пријатељи из црквеног хора Свети Стефан Дечански, као и секције СПКД „Просвјета“ – Певачка група „Вијенац“ и фолклорни Ансамбл“ рекла је Бранислава Поповић уметнички директор Фестивала.

Удружења за уметничко стваралаштво и културу „Фон“ учествовало је у организацији овогодишњег Фестивала.

„Удружење је са задовољством подржало организацију овако једног великог Фестивала. Ово је уједно био и повод да обележимо почетак рада Удружења. Препуна сала брчанског Дома културе на отварању фестивала доказ је да Брчко има публику те самим тим и заслужује да има и овакав хорски фестивал. Циљ Удружења је да кроз планиране активности у наредном периоду подстакнемо грађане да нам се придруже и да узму активно учешће у стварању културних догађаја у нашем граду“, каже Мирослав Обрадовић, председник УУСК „Фон“ Брчко.

Да овакве културне манифестације позитивно промовишу наш града потврдио је и Александар Ђурић, шеф Службе за туризам у Влади дистрикта, који је, у име градоначелника Брчког, прве вечери и отворио „ФонФест“.

MD MONTEL