Бер Грилс…

Kolubara

Бер Грилс, авантуриста, писац и телевизијски водитељ, био је и војник, Желио је да се придружи Индијској армији, јер је сматрао да је она најјача на свијету. Међутим његова војничка каријера се завршава након несреће коју је доживио 1996.г. у Кенији приликом скакања падобраном.

Наиме на висини од 4500м долази до цијепања његовог падобрана па он са дјелимично отвореним падобраном пада на леђа. Том приликом поломио је три кичмена пршљена и привремено је изгубио осјећај у ногама.

Грилс је испричао: “Требало је да пресијечем главни падобран и активирам помоћни али сам мислио да ћу имати времена да ријешим проблем…” Провео је 18 мјесеци на рехабилитацији гдје је, с обзиром на завршену војничку каријеру, усмјерио напоре на то да се опорави довољно да би испунио свој дјечачки сан: освајање Монт Евереста.

Тај сан је и остварио 1998. године. Са само 23 године постао је најмлађи Британац који је освојио највиши врх света.
Бер Грилс је широј јавности најпознатији по телевизијској каријери као домаћин ТВ серија које се баве темама преживљавања људи у дивљини. Бер Грилс је написао и неколико књига. Прва књига “Поглед горе” (Facing Up) се попела на листу 10 најпродаванијих издања у Енглеској. Она говори о његовом подвигу – освајању Монт Евереста са само 23 године и искушењима која су га пратила на том путу.
Друга књига “Суочавање са залеђеним океаном” ушла је у ужи избор за награду Вилиама Хила – спортска књига године 2004. Она говори о подвигу који је Грилс извео са тимом од пет људи када су прешли сјеверни Атлантик и Арктички океан у чамцу на надувавање без помоћи са стране.
Такође уз ТВ серију “Рођен да преживи: Бер Грилс” издао је истоимену књигу која обрађује теме из серије: вјештине преживљавања стечене на неким од најнегостољубивијих мјеста на Земљи.
Ова књига је достигла Сандеј Тајмсову листу топ 10 најбоље продаваних књига.

MD MONTEL