Које МЈЕШАВИНЕ СА МЕДОМ најбоље јачају ИМУНИ СИСТЕМ у вријеме прехлада?

Kolubara

Мед је прије свега храна, па лијек, али најбоље дјелује ако се узима превентивно

Толико година уназад у медијима се истиче вишеструка љековитост меда, међутим, то је заправо и проблем – што се мед све више користи као лијек, а не као храна, наглашава саговорник портала Боља земља Игор Станковић из Младеновца. Овај пчелар је млад пољопривредник, али са великим теоријским и практичним искуством у пчеларству и осим меда као основног производа, прави и продаје разне мјешавине меда са воћем, прополисом, пергом, поленом, матичним млијечом, копривом, сјеменом бундеве, па чак и мед са тартуфима и пчелињи отров.

Ипак, у овом јесењем периоду, када влада сезона вируса, највише се потражују производи који су, прије свега, намијењени за одржавање имунитета.

„У суштини сви пчелињи производи су изузетно квалитетна храна осим пропилиса, кога и сама пчела користи као лијек у својој кошници. Чињеница је да нам је култура конзумирања пчелињим производима била на доста ниском нивоу и зато је био присутан тренд – дајте ми нешто за јачање имунитета – у оном тренутку када дође до његовог пада услијед промјене годишњих доба“, каже Игор.

Мед је храна, али и одлична превентива у појави болести


Мед, полен, перга, матични млијеч и прополис за јачање имунитета

Међутим, наш саговорник примјећује да ипак долази до благе промјене свијести и да конзумери схватају да су пчелињи производи одлична храна, а у исти мах одлична превентива појави болести. За јачање имуног система користе се мед, полен, перга, матични млијеч и прополис.

„Поред основних производа имамо и разне мјешавине за подизање имунитета и ојачавање читавог организма – то су Имуно 3 плус, мјешавина меда, полена и прополиса, перга у меду, перга 3 плус, мјешавина меда, перге и матичног млијеча и матични млијеч у меду“.

Млијеч за регенерацију ћелија, перга за баланс организма


Перга носи у себи базу микроорганизама

Имуно 3 плус је основна формула за јачање имунитета; мед даје енергију, па док полен даје витаминску и протеинску базу, прополис дјелује против бактерија и вируса. Матични млијеч дјелује на регенерацију ћелија. Перга у меду носи базу микроорганизама коју је пчела надоградила на полен приликом ферментације.

„Утиче и на то да прави баланс у организму између витамина и микроорганизма и на такав начин, оно што се иначе уноси храном буде искористљивије у тијелу човјека. На тај начин организам лијечи сам себе пошто је у балансу“, објашњава пчелар из Младеновца.

Кад сте болесни, већ је касно за мед!


Игор: “Ове производе најбоље узимати на празан стомак”

За сваку мјешавину користи се багремов мед, пошто има повољније дејство на слузнице и неутралније је ароме у односу на друге врсте меда. Сваки од ових производа могу да се користе два до три пута дневно и пожељно је, по Игоровим савјетима, да се узимају прије оброка на празан стомак јер је тада њихово дејство и усвајање најбоље. Међутим, пошто се сви ми сјетимо препарата за имунитет, онда када смо болести, наш саговорник наглашава да смо већ тада закаснели са употребом пчелињих производа.

„Они не дјелују у тренутку, пошто немају дејство као класични лијекови. Потребно их је користити превентивно и тако спремити имуни систем за промјене које му предстоје“, каже Игор и додаје да припрема још неколико нових производа, међу којима је и Бонхи мед по рецептури из иностранства.

„Бронхи мед се користи код обољења дисајних органа као што су прехлада, упала грла, кашаљ, промуклост, бронхитис, упала крајника, плућне и бронхијалне астме, па чак и туберкулоза плућа“, објашњава наш саговорник.

Извор: бољаземља

MD MONTEL