Лијек Флавамед повучен са тржишта БиХ

JP Putevi Brcko

Са тржишта БиХ повучен је лијек Флавамед 15 мг/5 мл орална отопина због сумње у неисправност у квалитета лијека.

“Берлин-Chemie Menarin БХ д.о.о., носилац дозволе за стављање у промет лијека Флавамед 15 мг/5 мл орална отопина, обавијестио је Агенцију за лијекове и медицинска средства БиХ (АЛМБиХ) о повлачењу серија лијека због сумње у неисправност у квалитет лијека”, саопштено је из Агенције за лијекове БиХ.

Како су навели, наведена сумња у неисправност у квалитет лијека односи се на неисправност паковања, односно стаклене флаше за отопину, које доводи до настанка онечишћења.

“Повлачење се спроводи до нивоа апотека и односи се на серије наведеног лијека које су захваћене наведеном сумњом у неисправност те на незахваћене серије код којих се повлачење проводи као мјера предострожности”, кажу у Агенцији за лијекове.

Серије које се повлаче су 72011, 73030, 74045, 82011, 82012, 84025Д и 91001Х.

На тржишту БиХ у промету је доступна једна серије истог лијека која није захваћена овим повлачењем, као и други лијекови који се користе за лијечење истог стања а који се могу примјењивати као замјенска терапија. Пацијенти се требају обратити свом љекару или апотекару у случају било каквих питања у вези тренутне терапије.

Из Агенције подсјећају да су здравствени радници обавезни пријавити АЛМБиХ-у свако нежељено дејство лијека као и неисправност у квалитет лијека.

“Пацијенти који су развили неко од нежељених дејстава требају се обратити свом љекару или апотекару ради савјетовања о начину наставка терапије”, наводе.

Извор: Независне

MD MONTEL