Мјештанин побиједио ЈКП на суду: Ако вода није за пиће, не мора да се плаћа

Kolubara

Мјештанин Равног Села поред Врбаса, Божидар Царичић добио је судски спор против Јавног комуналног предузећа „Комуналац“ из Врбаса и тако је ослобођен обавеза плаћања рачуна за воду, пошто она у том селу није за пиће, принео је Војвођански истраживачко-аналитички центар (VOICE).

ЈКП „Комуналац“ је претходно тужио Царичића због дуга мањег од 3.000 динара, под пријетњом извршења. Пресудом Основног суда у Врбасу, која је потврђена пред Вишим судом у Сомбору, Царичић је ослобођен потраживања тог комуналног предузећа, уз образложење да из доказаних чињеница грађанима у овом селу ЈКП није испоручивало воду за пиће, те да нема право да такву услугу наплаћује.

Равно Село је једно од пет села у општини Врбас у којима је на снази ријешење покрајинске санитарне инспекције старо више од 13 година, по коме вода није за пиће.

Судија Мирјана Вигњевић је у образложењу пресуде навела да је вода један од најважнијих услова опстанка и живота на Земљи, као и да она заузима посебно мјесто међу многобројним еколошким факторима неопходним за живот и здравље човјека.

Суд је утврдио да током 2016. године, за коју је Царичић тужен, у Равном Селу вршена испорука воде, али не „воде за пиће“.

„Како јавно комунално предузеће као тужилац није доказало да је корисницима испоручио пијаћу воду односно грађанима Равног Села, па ни овде туженом, суд сматра да исти нема право да наплаћује своју услугу“, наводи се у образложењу пресуде.

Суд је закључио да је јавно комунално предузеће основано да би грађанима испоручивало воду за пиће за чију исправност гарантује, те само за то има право да наплаћује извршену услугу, пренео је VOICE.

Извор: Бета

MD MONTEL