„НЕВРИЈЕМЕ ОПАСНО ПО ЖИВОТ“ Олуја у Хрватској брише све пред собом, градови на Јадрану потопљени, а острва „одсјечена“. Хитне службе упозоравају: БИЋЕ ЈОШ ГОРЕ

Kolubara

“Ако не морате не излазите, а ако морате, имајте на уму да је вријеме по живот опасно”, упозорење је које је пренио ХРТ након што је снажно невријеме погодило хрватско приморје.

Снажан вјетар чупа дрвеће и стубове, на приморју је због јачине југа обустављена пловидба ка острвима, дијелови Далмације су без струје… У већем дијелу земље је на снази црвени метеоаларм, а метеоролози најављују да се очекује да овако драматично невријеме потраје до сутра.

Снажно невријеме прави велике проблеме у саобраћају у већем дијелу земље, посебно на приморју, где снажан вјетар носи све пред собом.

Gepostet von Zvonimir Kujundzic am Dienstag, 12. November 2019

На дионици Јадранске магистрале између Новог Винодолског и Сења важи забрана саобраћаја за аутобусе на спрат, возила с камп приколицом и мотоцикле.

 

На Јадранској магистрали могући су одрони, па се возачи упозоравају да брзину кретања возила прилагоде условима пута.

Ватрогасци су примили већи број дојава због стабала која падају по саобраћаницама у Дубровнику и у околини града.

У Дубровнику је још током дана на метеоролошкој станици Петка измјерен удар југа од чак 143 км/х.

Нешто прије 15 сати олуја је потопила и Сплит, гдје, како јављају хрватски медији, лете стабла и контејнери.

Gepostet von Zvonimir Kujundzic am Dienstag, 12. November 2019

А, пала је и фасада с једне сплитске школе.

Становник Омиша Звонимир Кујунџић рекао је да не памти овакво невријеме.

– Море се толико дигло да је дошло до плажних објеката! Један наш старији суграђанин коментарисао је како се и прије знало догађати да поплави плажа, али баш оволико никад до сад! Мислим да је 40 метара плаже од уобичајене морске линије нестало – казао је Звонимир.

Под јаким ударима вјетра у Ували Лапад сидро једрилице једва држи брод и велико је питање хоће ли издржати. Није познато има ли кога на броду с њемачком заставом. Ријеч је о једрилици која је већ неколико дана усидрена у Ували Лапад. Није јасно зашто је скипер и даље одлучио остати на сидру на овој локацији с обзиром на тачну временску прогнозу која је најављивала врло јак југо за данас, пише Дубровачки дневник.

može to i bolje …

Gepostet von Ivan Bulić Ićo am Dienstag, 12. November 2019

Временске неприлике изазвале су и велике проблеме на шибенском подручју.

На острву Муртер, Пировац и околини, као и код Рогнознице забиљежено је грмљавинско невреме уз пљускове, па по квадратном метру измерено чак 30 литара кише.

Нестабилно и промјенљиво вријеме наставиће се и током вечери, посебно у другом дијелу ноћи и сутра током дана, када локално може бити и израженијих падавина праћених грмљавином и пљусковима.

Gepostet von Zvonimir Kujundzic am Dienstag, 12. November 2019

Удари средином сутрашњег дана на мору могу досегнути брзине и до 130 км/х, због чега је Метеоаларм издао највише црвено упозорење за морски дио жупаније и наранџасто за обални дио, јавио је шибеник-метео.

Извор: Блиц

MD MONTEL