Џанановић и остали: Поломљени у затвору на Алипашином Пољу

JP Putevi Brcko

Свједочећи видео-везом из Београда, Мирко Попара је Сенада Џанановића и Гаџу званог Кимун означио као главне у овом објекту. Он је рекао да је Џанановић био управник, а Гаџо његов замјеник или помоћник, преноси БИРН.

Попара је казао да су га лица у црним униформама 18. јуна 1992. одвела у подрум.

Присјетио се како је доведен младић Драган Перишић са мајком. Свједок је рекао да је Перишић – за кога је у истрази навео “Пешић” – био у тренерци и да су га пресвукли у униформу и одвели на спрат, одакле се вратио премлаћен. Испричао је да му је Перишић казао да су му рекли да ће му бити лакше ако призна да је сарађивао с војском, и да је тако изјавио иако то није било тачно.

Попара је казао да су младић и мајка одведени и да је послије од припадника Армије Босне и Херцеговине (АБиХ) чуо да су убијени и сахрањени у насељу Неџарићи.

Он је рекао да је свједокиња “А” вођена на спрат и силована, те да је по њу долазио Џанановић. Додао је да је на спрат вођена и свједокиња “Б”.

Попара је свједочио о повредама заточеника које су изводили и пребијали.

“Драшко Вукосав је доведен с Добриње… Толико су га тукли да није могао стајати. Одмах је пао на бетон”, присјетио се свједок и додао да је чуо да је Вукосав бачен у Миљацку.

Он је казао да су и њега ударали, али да није био “поломљен” као други.

Попара је испричао како их је Кимун једном одвезао до Миљацке да им покаже “како плутају четници”, односно “гдје их бацају”.

Како је рекао, након 12 дана је пуштен. Казао је да је од комшије сазнао за “Сенада Гаџу Кимуна”.

На питање Гаџине Одбране, он је одговорио да до затварања није познавао оптужене.

За затварање, нечовјечна поступања и убиства цивила у сарајевском насељу Алипашино Поље, Тужилаштво БиХ терети Сенада Џанановића и Едина Гаџу званог Кимун. Они су оптужени као бивши припадници Територијалне одбране (ТО) “Стела” и специјалних јединица АБиХ.

Свједок Попара је рекао да су му прије затварања претресали стан и питали у вези са слањем сина у војску. Слично је интересовало и Џанановићевог браниоца Сенада Дуповца, који је сугерисао свједоку да је “одбрана земље част, али да је ипак послао дијете у ЈНА, која је извршила агресију”.

Попара је казао да су његовог сина у војску послали општински органи.

Рекао је да му није познато да су припадници полиције вршили претресе на основу списка лица српске националности који су добили оружје. Попара је изјавио да у његовом стану ништа није пронађено.

Он је напоменуо да познаје Заима Арнаутовића и да с њим није имао проблема. Није могао потврдити сугестије браниоца да је Арнаутовић испитивао затворене и одлучивао ко ће остати.

Путем везе из Београда свједочио је и Драган Пешић, који је казао да је 1992. радио у Београду и да му је комшиница јавила да су му мајка Лепосава и брат Душко одведени крајем јуна из стана у центру Сарајева. Чуо је да су их одвели људи у црним униформама.

Свједок је рекао да је чуо да су из зграде били одведени сви Срби осим једног. О судбини мајке и брата, како је навео, није успио ништа да сазна до 2008., када су му јавили да су пронађени посмртни остаци и да се ДНК подудара.

Пешић је казао да му је речено да су му мајка и брат пронађени на помоћном стадиону “Кошева”. Навео је да до данас није преузео посмртне остатке и сахранио их, на шта му је тужилац Владимир Симовић рекао да ће му помоћи.

На питање Дуповца, свједок је одоговорио да му је у вези с одвођењем комшиница споменула име Фахре Хаџиомеровића. Казао је да није чуо да су убијени на Казанима.

Наставак суђења је 15. новембра.

Извор: РадиоСарајево

MD MONTEL